Mevlud
198

U Carevoj džamiji u Sarajevu održana svečanost povodom rođendana poslanika Muhammeda

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Centralna mevludska svečanost održana je sinoć u Sultan Fatihovoj - Carevoj džamiji u Sarajevu, u sklopu manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku "Selam, ya Resulallah".

Naime, muslimani su u petak obilježili Mevlud ili rođendan poslanika Muhammeda. U islamskoj tradiciji se obilježava 12. rebiu-l-evvela, po lunarnom, hidžretskom kalendaru.

Dan mevluda jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Poslanikovim rođenjem i pojavom najavljen je završetak poslaničkog ciklusa. Muslimani vjeruju da je Muhammed svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav.

Poslanik Muhammed se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti, te da je čovječanstvu vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo "da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe".