Teodat Andrić
21

U Čapljini otkrivena obnovljena spomen-ploča prvom komandantu avionske baze u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Tasovčićima kod Čapljine danas je otkrivena obnovljena spomen-ploča poginulom austrougarskom pilotu Teodatu Andriću (1875.-1913.), koji je bio prvi komandant avionske baze u Mostaru i prva žrtva avionske nesreće u Bosni i Hercegovini.

Svečanom otkrivanje obnovljene spomen-ploče u krugu firme Granum uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera učestvovali su domaći i inostrani dužnosnici, pripadnici OS BiH, Ambasade Austrije, počasni konzul Italije u BiH Goran Grbović te predstavnik Ureda vojnog atašea Republike Austrije u BiH, brigadir Erich Simburger.

Organizator današnje ceremonije je Udruženje za zaštitu fortifikacija "Werk" iz Mostara, uz pokroviteljstvo Grada Čapljine.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić je kazao da je prepoznata historijska i kulturološka vrijednost ovog mjesta i događaja, zbog čega je obnavljen spomenik kojeg je oštetio zub vremena

"Počeci zrakoplovstva Austrougarske monarhije na ovim terenima u to vrijeme bili su namijenjeni samo za najbolje i najhrabrije i njihove žrtve nisu uzaludne, jer se na njihovim tragedijama gradilo zrakoplovstvo kakvo danas poznajemo. Na nama je da znamo svoju prošlost, odgajamo djecu u evropskom duhu, držimo do radnih navika i sjećamo se svih žrtava koje su dale život kako bi se mi razvijali i napredovali kao društvo", kazao je Vidić.

Prema historijskim zapisima, pilot Teodat Andrić život je izgubio u avionu drvene konstrukcije koja je bila presvučena impregniranim platnom, pogonjen dvotaktnim motorom, nakon što se vinuo u visinu od 2.000 metara.

Predsjednik Udruženja "Werk" Manuel Martinović ističe da je avionska historija Hercegovine i Mostara bogata i da je premalo vremena kojim bi se opisala tradicija duga više od 100 godina.

"Uzletište Rodoč kod Mostara spada u najstarije avionske građevine Austrougarske i Evrope pa i u svijetu", kazao je Martinović.