{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Čajniču 38 sela "blokirano", do I. Mostara nema komunikacija

F
9.2.2012. u 11:03
0
4
U Čajniču 38 sela "blokirano", do I. Mostara nema komunikacija
0
U Čajniču 38 sela "blokirano", do I. Mostara nema komunikacija
Foto: Ilustracija
U općini Čajniče stanje je dosta teško, a oko 1.700 ljudi u 38 sela je još zavijano i do njih još nisu pročišćene putne komunikacije.
Općina ima problem sa nedostatkom goriva i finansijskih sredstava za njegovu nabavku i interventno joj je potrebna finansijska pomoć, kao i općini Novo Goražde koja ne raspolaže vlastitom mehanizacijom za čišćenje puteva.

Na području općine Istočni Mostar u blokadi su svi putni pravci, a u prekidu je snabdijevanje strujom i vodom, kao i PTT saobraćaj.

I općina Nevesinje danas nema struju i vodu, a i PTT saobraćaj je u prekidu, saopćeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

Prema informacijama nadležnih službi "Elektroprenosa BiH", danas će biti nastavljeni radovi na popravci dalekovoda Jablanica - Mostar dva, sa kojeg se napajaju općine Nevesinje, Istočni Mostar i Berkovići.

Ekipe su na terenu, ali se ne može dati prognoza kada bi svi kvarovi na ovom dalekovodu mogli biti otklonjeni zbog izuzetno nepristupačnog terena i teških oštećenja ovog elektrovoda na više tačaka.

Iz Uprave Civilne zaštite navode da je u potpunosti neprohodan regionalni put Bileća - Ljubinje. U općini Berkovići nanosi vjetra prave probleme pri čišćenju glavne saobraćajnice Bileća - Berkovići - Stolac.

Na području općine Foča stanje je teško zbog neprohodnosti magistralnih puteva prema Gacku i Sarajevu. Mašine iz pravca Foče krenule su jučer u popodnevnim satima preko prijevoja Čemerno, koje je pročišćen protekle noćas oko dva sata, prema hercegovačkim općinama.

U toku dana očekuje se da se dvije mašine probiju do Gacka i dalje prema Nevesinju, tvrdi se u saopćenju Civilne zaštite RS-a.

Prohodnim se održavaju putni pravci Gacko - Nevesinje i dalje prema Federaciji BiH, Nevesinje - Odžak, Bileća - Berkovići i Nevesinje - Pridvorci - Luke. Selo Velja Gora u općini Trebinje je, zbog prelijevanja vode u Petrovom polju preko lokalnog puta, odsječeno od ostatka općine.

Na zahtjev za pružanjem pomoći koji je uputio načelnik općine Bosansko Grahovo i ministar zdravlja Livanjskog kantona, povratnicima u selima na graničnom području kantona prema Republici Srpskoj upućena je pomoć u hrani, lijekovima i higijenskim potrepštinama.

Iz Civilne zaštite navode i da je na dijelu općine Bijeljina došlo do “iskakanja“ dijela dalekovoda, pa je manji broj mjesnih zajednica ostao bez napajanja električnom energijom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: