BiH
8

U C fazi Alipašinog Polja u Sarajevu radi se temeljita rekonstrukcija trga

Klix.ba
Rekonstrukcija centralnog trga u C fazi Alipašinog Polja, najvećeg u Novom Gradu, počela je prije nekoliko dana, a radovi bi trebali biti završeni u drugoj polovini septembra.

Prvi put od izgradnje, uradit će se temeljita rekonstrukcija trga i hortikulturno uređenje prostora uz trg, čime će ovo naselje poprimiti novi i ljepši izgled, a pješačka zona bit će odvojna od zone namijenjene za dostavna vozila.

Budući da su ploče najvećim dijelom bile popucale i polomljene zbog velike frekvencije dostavnih vozila, na dijelu gdje je neophodno kretanje vozila bit će postavljen asfalt, a ostatak trga koji nije planiran za kretanje automobila bit će popločan. Ulazak vozila u pješačku zonu bit će blokiran ugradnjom betonskih stubića, tako da će građanima biti omogućeno nesmetano kretanje.

U toku je uklanjanje polomljenih ploča, nakon čega će se pristupiti asfaltiranju i ugradnji novih ploča i izgradnji izdignutih pješačkih prelaza. Osim toga, u okviru ovih radova planirano je uređenje postojećih zelenih površina i stepeništa, izgradnja rampi za invalidne osobe, te postavljenje klupa za odmor.

Mustafa Tanović, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice "Alipašino Polje C-1" kazao je da je Trg nezavisnosti, kojeg koriste stanovnici mjesnih zajednica Alipašino Polje C-1 i C-2, kao i susjednih naselja, bio u jako lošem stanju, te da se na njegovu sanaciju dugo čekalo.

"Do sada je uvijek rađena samo zamjena oštećenih ploča, koje su nedugo nakon sanacije ponovo bivale oštećene. Sada će trg po prvi put biti uređen na kvalitetan način. Posebno je značajno da će dio trga namijenjen za pješake biti zaštićen od vozila. Na taj način stanovnicima, a posebno roditeljima sa malom djecom i starijim osobama bit će omogućena nesmetana šetnja, jer se više neće morati sklanjati pred vozilima", kazao je Tanović.

Za navedene radove iz ovogodišnjeg budžeta Općine Novi Grad izdvojeno je blizu 160.000 konvertibilnih maraka.

Pored rekonstrukcije Trga nezavisnosti, u toku je sanacija i rekonstrukcija Teheranskog trga i pješačke zone u ulici Hasana Sućeske na Saraj-Polju.