BiH
0

U Butmiru o zatvaranju OHR-a

SRNA
Pitanje zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika biće glavna tema predstojećeg sastanaka lidera političkih stranaka u BiH i predstavnika SAD i EU u Butmiru, nezvanično navode izvori Srne u Briselu.

Svi akteri sastanka, potvrđuju Srnini izvori, saglasni su da nisu ispunjeni "pet plus dva" uslovi i ciljevi, te da će se gledati kako da se preduzme korak dalje.

Neki učesnici ovog sastanka smatraju da nije realno očekivati da ''pet plus dva'' uslovi i ciljevi budu ispunjeni u kraćem roku. Ideja nekih učesnika jeste da se program ''pet plus dva'' privremeno odloži  po strani, a da se liderima u BiH zadaju nešto manje složeni uslovi koje bi mogli ispuniti. Na taj način pomaklo bi se s mrtve tačke.

Okvir tih novijih uslova koji bi trebalo da bude dogovoren na butmirskom sastanku trebalo bi sprovesti u djelo do izbora, dakle u roku od godinu dana.

Ako bi se ispunili uslovi dovoljno zahtjevni da ih Brisel može priznati, a dovoljno realni da ih lideri u BiH mogu provesti u djelo, BiH bi se približila mogućnosti dobijanja kandidature za članstvo u EU. Kandidatura bi donijela, pretpostavlja se u analizi, dalju bezbjednosnu i političku konsolidaciju zemlje.

Neki drugi učesnici sastanka više će insistirati na popravljanju bezbjednosne i političke situacije u BiH.

Svi učesnici sastanka, i Evropljani i Amerikanci, nastavljaju biti jako zabrinuti zbog onog što vide kao dalje pogoršanje političke situacije i nastavljanje sa zapaljivom retorikom. Zbog toga će lideri u BiH biti izloženi velikoj kritici, i ukazaće im se na njihovu istorijsku odgovornost prema procesu koji građane vodi u evroatlantske integracije, što donosi bezbjednost i prosperitet. 
Švedski izvor potvrdio je da su švedska i američka diplomatija, ministar inostranih poslova Švedske Carl Bilt i zamjenik američkog državnog sekretara Jim Steinberg, kao suorganizatori ''butmirskog sastanka'', pozvali i ostale važne evropske aktere za politiku prema BiH, kao i da je kancelarija komesara za proširenje EU Ollija Rehna potvrdila njegov dolazak.

Cilj njihovog sastanka s liderima u BiH jeste prekid zastoja koji u ovom trenutku koči BiH i u reformama koje vode prema EU i NATO. 

Švedsko predsjedništvo EU, koje u Savjetu ministara vodi Carl Bilt, i State Department saglasni su da se problemi u zemlji mogu riješiti  reformskim putem koji definišu EU i NATO.

Za švedsko predsjedništvo EU, mjesto BiH je u Evropi, i Švedska bi željela da se BiH pomakne u pravcu dobijanja kandidature za članstvo u EU. Isti cilj ima i Evropska komisija, koja će ove godine prvi put 14. oktobra u godišnjem izvještaju o napretku pomenuti realnu mogućnost dobijanja kandidature ukoliko se uspješno zatvori Kancelarija visokog predstavnika.

Zvanični evropski izvori drže strogu diskreciju u vezi sa  butmirskim  sastankom.