Bez potpisanih dokumenata
0

U Butmiru bez rezultata, Bildt i Steinberg podijelili zadatke!

Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Lideri sedam vodećih bh. političkih partija nisu potpisali nikakav papir, niti je takav bio predložen na razgovorima sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, američkim zamjenikom državnog sekretara Jamesom Steingbergom i evropskim komesarom za proširenje Ollijem Rehnom.

Kako je na konferenciji za novinare po završetku razgovora izjavio švedski šef diplomatije Bildt, stranačkim liderima je ostavljen rok do 20. oktobra, kada će ova trojica ponovno doći u Sarajevo da ostvare napredak vezano za euroatlantski put Bosne i Hercegovine.

  • Ne želimo da BiH zaostane za zemljama regiona. Ne želimo da se ponovi ono što se dogodilo s liberalizacijom viznog režima kada bh. vlasti nisu uradile ono što je trebalo - kazao je Bildt dodajući kako cjelokupan region više ne smije biti taoc Bosne i Hercegovine te kako svi skupa trebaju krenuti naprijed.

Na sastanku u Butmiru nije se desilo ništa specijalno. Nije postignut nikakav dogovor koji bi rezultirao potpisivanjem sporazuma. Svi prisutni lideri političkih partija iznijeli su svoje stavove i očekivanje, a švedski i američki zvaničnici ostat će u našoj zemlji narednih desetak dana kako bi pregovarali sa domaćim političarima o mogućim rješenjima.

Olli Rehn istakao je kako su svi prisutni iskazali želju za pronalaženjem rješenja koja će svima odgovarati i ocijenio je razgovore uspješnim, kao i James Steinberg. Predstavnici političkih stranaka nisu prisustvovali press konferenciji u Butmiru, nakon koje su se ispred press centra pojavili i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko te šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

Inzko je okupljenim novinarima također kazao kako sastanak ocjenjuje uspješnim, ali se u njegovom ukupnom nastupu vidjelo da i nije pretjerano zadovoljan. Nije želio iznositi više detalja o sastanku, a pitanje kakve su stavove iznijeli premijer RS Milorad dodik i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kratko je kazao:

  • Uobičajene.

S obzirom da su uobičajeni stavovi pomenute dvojice dobro poznati, te da su uglavnom u potpunoj suprotnosti, teško je biti optimista u pogledu nastavka pregovora.