{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Butmir ne na dogovor nego na pregovore

S
7.10.2009. u 09:06
0
28
U Butmir ne na dogovor nego na pregovore
0
U Butmir ne na dogovor nego na pregovore
Baza u Butmiru
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da na sastanak u Butmir "ne ide na dogovor, već na pregovore" i naglasio da tamo ide sa stavom da visoki predstavnik mora da povuče svoje posljednje nametnute zakone.
"Mislim da bi to relaksiralo atmosferu za eventualno postizanje dogovora", smatra Dodik.

Navodeći da želi reći da je sporan legitimitet sastanka u Butmiru, jer su na taj sastanak pozvane neke marginalne političke partije, Dodik je istakao da je izostavljen, na primjer, SDS koji ima svoj parlamentarni kapacitet".

Premijer RS je za beogradski dnevnik "Press" izjavio da neće dozvoliti promjene Dejtonskog sporazumam koje bi bile na uštrb RS i napomenuo da će, ukoliko to bude nametnuto, organizovati referendum.

"Ako bilo ko i bilo kada ugrozi jasno definisanu poziciju RS i njena ovlaštenja iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi nećemo imati drugi izbor", istakao je Dodik.

On je, međutim, napomenuo da ne vjeruje da su velike sile, prije svih SAD, već odlučile da naprave unitarnu Bosnu i ukinu RS i Federaciju BiH .

"Nemam utisak da će se to dogoditi, zato što znam da i velike sile znaju da se Dejtonski sporazum i uređenje BiH mogu promijeniti samo uz saglasnost RS, a nijedna relevantna politička partija u Srpskoj ne bi potpisala ukidanje RS i formiranje nekakve unitarne BiH", rekao je Dodik.

Premijer RS naveo je da na osnovu ocjene svih relevantnih međunarodnih organizacija, koje već godinama unazad konstatuju da su u BiH provedeni fer i demokratski izbori, smatra da je vrijeme da OHR i visoki predstavnik napuste BiH.

"Ne bih imao ništa protiv da OHR registruje političkku partiju u BiH, da pod istim uslovima kao i domaće političke partije provjeri svoju snagu na izborima. Ovako, građani biraju nas, a oni upravljaju", objasnio je Dodik.

On je istakao da je najstrašnije to što za svoje upravljanje OHR i visoki predstavnik nikome u BiH ne polažu račune, a posljedice njihovog djelovanja se ispostavljaju legalno i legitimno izabranim predstavnicima na izborima.

Dodik je naglasio da je rat u BiH nemoguć iz više razloga. "Ko bi ratovao? Čime bi ratovao? I šta bi radile snage NATO u tom slučaju?", pitao je Dodik.

Premijer RS objasnio je da su sukobi u BiH mogući samo ukoliko bi NATO odlučio da skrštenih ruku posmatra neki takav scenario i naglasio da ima puno povjerenje u međunarodno vojno prisistuvo u BiH, "za razliku od civilne misije".

Odgovarajući na pitanje kakav će biti njegov odgovor ukoliko Srbija, kao garant Dejtona, pristane na promjenu državnog uređenja BiH, Dodik je istakao da je "vrijeme u kome je neko izvan RS donosio doluke u njeno ime odavno prošlo".

"Mi sa vlastima u Beogradu imamo dobre odnose, ali to nikako ne znači da oni u naše ime mogu da odlučuju. Mislim da je predsjednik Srbije više puta ponovio da podržava Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, sa RS i Federacijom BiH u njoj. Više puta je ponovio i da će podržati svaki dogovor u BiH koji postignu njeni konstitutivni narodi. Mi od Srbije više i ne očekujemo", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da svi finansijski i ekonomski parametri govore o tome da je RS bolji dio BiH, da je Srpska u uslovima krize oslobođena socijalnog pritiska, vse svoje obaveze uredno servisira, d aje registrovan rast industrijske proizvodnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: