|

U Bursi skup predstavnika balkanskih zemalja

U Bursi skup predstavnika balkanskih zemalja
5
A
Anadolija
27.1.2013. u 22:15
9
komentara
5

dijeljenja
U Bursi skup predstavnika balkanskih zemalja Foto: Anadolija
Večeras je u kongresnom centru hotela Almira u turskom gradu Bursi održan skup pod nazivom “Ekonomska saradnja lokalnih zajednica balkanskih zemalja i grada Burse”. Skupu su prisustvovali predstavnici lokalnog nivoa vlasti iz devet zemalja Balkana.
Glavni cilj skupa bio je razmjena ideja i pozitivnih iskustava zemalja učesnica i jačanje i širenje međusobne ekonomske saradnje između zemalja Balkana.

Predstavnici zemalja regije složili su se kako je Balkan stoljećima bio poprište krvavih ratova, te da je došlo vrijeme da sve zemlje zajedničkim naporima učine ovaj dio Evrope mjestom mira i blagostanja.

Skup je otvorio predsjednik Partije pravde i razvoja (AKP) u Bursi Sedat Yalcin istakavši kako se ovakvim okupljanjima može osnažiti saradnja između zemalja na Balkanu.

Skupu bi prisustvovali predstavnici lokalne zajednice iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije i Grčke.

Delegaciju lokalne zajednice iz BiH na ovom skupu predstavljali su zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Općinskog Odbora SDA Ilijaš Mahir Dević.

Konaković je za agenciju Anadolija kazao da je ovakav vid saradnje, koji je inicirala Turska, dobar primjer kako ostvariti napredak.

“Ovaj model saradnje i razmjene ideja i iskustava koji je pokrenula Turska je najbolji model za ekonomski napredak i političku stabilnost čitavog regiona. Nadamo se da će se ovakvi skupovi nastaviti i u budućnosti”, kazao je Konaković.

Član predsjedništva Bošnjačke stranke Crne Gore Nedžad Drešević za agenciju Anadolija je izjavio kako će ovakav vid saradnje među balkanskim zemljama sigurno donijeti rezultat.

“Meni je izrazito drago što se održavaju ovakvi sastanci u turskoj orhanizaciji. Turska posljednjih godina svojim ekonomskim i političkim idejama doprinosi miru i napretku čitavog Balkana”, kazao je Drešević.

Skupu u Bursi prisustvovali su načelnici svih opština Burse i veliki broj direktora poznatih kompanija u ovom turskom gradu.

Predstavnici zemalja Balkana su se na kraju složili kako je vrlo bitno da se ovakvi skupovi nastave održavati i u budućnosti kako bi čitav region postigao veći stepen ekonomskog razvoja i političke stabilnosti.

U okviru skupa u Bursi zvaničnici i predstavnici balkanskih zemalja imali su priliku da posjete najznačajnija znamjenja i industrijsko područje ovog turskog grada.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...