BiH
0

U burnoj policijskoj akciji u Hrvatskoj uhapšena dva državljanina BiH

FENA
U velikoj policijskoj akciji provedenoj jučer rano ujutro na autocesti A1, od Splita u smjeru Zagreba, zadarska je policija uhapsila tri krijumčara cigareta, oduzela tri osobna automobila i 44 tisuće 550 kutija cigareta raznih marki, rečeno je na današnjoj press konferenciji PU zadarske.

Cigarete s nadzornim markicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, ili bez markica, bile su namijenjene hrvatskom tržištu, a vrijednost na tržištu im iznosi oko 100 tisuća eura.

Načelnik Anton Dražina i načelnik kriminalističkog odjela Antun Novoselić rekli su da je u ovoj akciji sudjelovalo 40 djelatnika Policijske uprave zadarske u devet vozila. U toj su akciji lakše ozlijeđena dvojica krijumčara i dvojica policajaca. Osim uhapšenih, još se traga za dvjema osobama i jednim vozilom koji su uspjeli pobjeći probivši izlazne rampe na naplatnoj kućici na izlazu Zadar 2 s autoceste.

U toku je kriminalistička obrada nad 28-godišnjim državljaninom RH i nad dvojicom u dobi od 20 i 29 godina, koji su državljani i RH i BiH, a koje se sumnjiči da su počinili kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora, sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti i dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Od triju oduzetih vozila, dva su s BiH, a jedno s njemačkim registracijama.

Na temelju indicija, mobilna policijska jedinica za nadzor granice, u suradnji s krim. policijom i interventnom jedinicom, jučer ujutro provela je tzv. dubinski nadzor prometa na autocesti A1 s ciljem sprječavanja krijumčarenja roba i ljudi. Tom su prilikom u blizini Masleničkog mosta, iz smjera Splita prema Zagrebu, zaustavljena dva vozila, "mercedes" i "audi", bosanskohercegovačkih oznaka, kojim su upravljali 29-godišnjak i 28-godišnjak, a u kojima je bila veća količina cigareta. Vozač "audija" izišao je iz vozila i pokušao pobjeći u čemu su ga policajci spriječili.

Dok je trajao taj nadzor, s desne strane policijskih vozila velikom je brzinom projurio je "opel omega" njemačkih oznaka i za njim je odmah počela potjera. Dolaskom u blizinu tunela Bristovac vozač je probio zaštitnu ogradu između dva kolnička traka, polukružno se okrenuo i nastavio vožnju u suprotnom smjeru prema Zadru.

U blizini prometnog čvora Zadar 2 izišao je iz vozila i dao se u bijeg. Policija ga je ubrzo sustigla i uhapsila, dok se za suvozačem, koji je pobjegao, traga. I u tom je vozilu bila veća količina cigareta.

U isto vrijeme kod tunela Bristovac još jedno vozilo, također "opel omega" njemačkih oznaka, skrenulo je u drugi kolnički trak i nastavilo voziti prema Zadru. Na naplatnoj kućici, na izlazu Zadar 2, probilo je izlaznu rampu i udaljio se u nepoznatom smjeru. Za tim vozačem i vozilom još uvijek se traga.

Tokom dosadašnje kriminalističke obrade, na temelju naloga istražnog suca Županijskog suda u Zadru, provedene su pretrage triju vozila u kojima su pronađene cigarete. Po dovršetku kriminalističke obrade, trojica uhapšenih bit će privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, a zaplijenjena roba bit će predana carinarnici u Zadru na daljnje postupanje, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zadarskoj.