Izvorište Kruščica
124

U Bugojnu voda nezdrava za piće, građanima savjetovano da je prokuhavaju

E. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Građani Bugojna već neko vrijeme moraju prokuhavati vodu za piće zbog sumnje da nema potreban kvalitet, a prema poslednjim analizama, u novim uzorcima vode je pronađena i virusna bakterija E. Coli, tvrdi Bugojno-danas.

Vodovod kojim se snabdevaju građani Bugojna nalazi se na izvorištu Kruščica koje je udaljeno 18 kilometara od Bugojna te kroz azbestne cijevi stiže do domaćinstava.

Kako piše lokalni portal Bugojno-danas, prema posljednjim laboratorijskim analizama u uzorcima vode Bolnice u Bugojnu pronađeno je 10 Koliformnih bakterija što ukazuje da voda nije za piće, dok je nalaz vode iz Doma zdravlja uredan.

Ističu da nalaz za septembar, koji očekuju da dobiju, a koji, kako neslužbeno saznaju, pokazuje da je u novim uzorcima pronađena bakterija Escherichia coli i to samo na jednoj javnoj česmi jer su uzorci uzeti slučajnim odabirom, a moguće je da bakteriju sadrže i druge česme.

Redakcija portala Klix.ba pokušala je kontaktirati direktoricu Doma zdravlja te direktora Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija u Bugojnu međutim na naše pozive nisu odgovarali.

Građanima Bugojna ne preostaje ništa drugo nego da vodu prokuhavaju prije upotrebe.