BiH
0

U Bugojnu obilježena godišnjica 307./707. slavne brdske brigade

FENA
Bugojno
Bugojno
Općinski odbor Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH "Za tebe BiH" Bugojno organizirao je obilježavanje 20. godišnjice osnivanja 307./707. slavne brdske brigade.

Na Šehidskom mezarju u Bugojnu proučena je Fatiha pred duše svih poginulih pripadnika Armije RBiH i MUP-a. Tom prilikom, odano je dužno poštovanje svima koji su na putu odbrane Bugojna i BiH dali vlastiti život.

U Likovnoj galeriji Kulturno-sportskog centra otvorena je izložba ratnih fotografija, kao trajnih svjedoka i podsjetnika na period od 1992. do1995. u Bugojnu.

Istim povodom, održana je Akademija na kojoj je o slavnom putu bugojanskih ratnih jedinica govorio Almir Idrizović, prvi načelnik Štaba 307. motorizovane brigade i komandant 707. slavne brdske brigade.

"Doprinos bugojanskih jedinica u odbrani grada, u oslobođenju Kupresa i Donjeg Vakufa i akcijama koje su vođene širom BiH, posebno na visočkom ratištu i Krajini, ima historijski značaj. Branili smo svaki pedalj zemlje ne štedeći se ni u jednom momentu. Nažalost, u borbama koje smo vodili mnogi naši saborci su poginuli i ranjeni", naglasio je.

Na Akademiji su uručene nagrade najuspješnijima na konkursu za najbolje literarne i likovne radove o temi: "Bugojno u odbrani BiH 1992-1995", u kojem su sudjelovali učenici sve tri bugojanske srednje škole - Opće gimnazije, Srednje tehničke škole i Srednje stručne škole.

Izvođenjem kompozicija "Jedna si jedina" i "Zemljo moja" Akademiju su uveličale članice Vokalnog ansambla Bugojno pod dirigentskom palicom Samire Merdžanić.