Eniz Čolaković
0

"U budućnosti će se ratovati zbog vode"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Skupom "Borba s nestašicom vode - Svaka kap je važna" u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) obilježen je u Mostaru Svjetski dan voda.

Po riječima direktora Zavoda dr. Eniza Čolakovića, za sada higijensko stanje vode nije alarmantno jer se redovito vrši kontrola i dezinfekcija lokalnih izvorišta, ali da bi s nastavkom lošeg odnosa stanovništva prema vodi ubuduće mogli "voditi i ratovi zbog vode".

"Zato smo za temu ovogodišnjeg skupa izabrali oprskrbu stanovništva, a posebno školske djece, vodom za piće iz lokalnih izvorišta i njezinu zdravstvenu ispravnost", kazao je Čolaković.

Ukazujući na sve veću mikrobakteriološku neispravnost vode dr. Čolaković je kao zoran primjer naveo istraživanje Zavoda provedeno prošle godine na 49 uzoraka vode u ovdašnjim školskim objektima, od kojih je samo jedan od tih uzoraka bio ispravan.

On je također naveo podatak kako je u istraživanjima u protekle tri godine 266 uzoraka vode, od 330 uzetih iz lokalnih vodoopskrbinih objekata u HNK-u, bilo mikrobakteriološki neispravno.

Stručna saradnica u Odjelu za promociju i edukaciju pri Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo Mubera Džajo smatra kako se treba u najranijoj životnoj dobi početi s edukacijom o zdravom životu i zdravom ponašanju prema životnoj okolini te da su oni stoga u Zavodu počeli od školske djece.