U Budimpešti se susreli Špirić i Đurčanj

F
FENA
16.12.2008. u 18:13
0
0
U Budimpešti se susreli Špirić i Đurčanj
0
U Budimpešti se susreli Špirić i Đurčanj
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić boravio je danas u radnoj posjeti Budimpešti, gdje je s premijerom Republike Mađarske Ferencom Đurčanjem razgovarao o evropskim integracijama BiH i ekonomskoj saradnji između dvije države, saopćeno je iz Vijeća ministara.
Na sastanku je razgovarano o načinima na koji Mađarska može da pomogne BiH u njenom bržem priključivanju u EU i NATO.

Predsjedavajući Špirić je informirao premijera Đurčanja o aktivnostima koje BiH preduzima na polju euroatlantskih integracija, kao i izazovima sa kojima se suočava.

Premijer Đurčanj je naglasio spremnost Mađarske da pomogne BiH na njenom euroatlantskom putu. Naglasio je da Mađarska snažno podržava evropsku perspektivu BiH, kao i da njegova zemlja u vanjskoj politici daje veliki značaj zapadnom Balkanu.

Predsjedavajući Špirić i premijer Đurčanj su prisustvovali ceremoniji potpisivanja Akcionog plana za unapređenje integracija BiH u EU i memoranduma o razumijevanju između ministarstava vanjskih poslova BiH i Mađarske o saradnji u oblastima konzularnih, pravnih i unutrašnjih poslova.

Akcioni plan predstavlja razradu Deklaracije o unapređenju integracija BiH u EU, koju su potpisali predsjedavajući Špirić i premijer Đurčanj 12. juna ove godine u Sarajevu. Akcioni plan pruža okvir za programe saradnje u oblastima poljoprivrede, pravde i unutrašnjih poslova, ekonomske politike, transporta, industrije, energije, turizma, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja i socijalne politike.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: