BiH
0

U Bruxellesu odluka o zatvaranju OHR-a

FENA
Glasnogovrnica mostarskog OHR-a Sanela Tunović na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru kazala je kako politički direktori Vijeća za implementaciju mira danas i sutra sastaju se u Bruxellu kada će odlučiti da li da potvrde svoju odluku o zatvaranju OHR u lipnju 2007. godine.

Sastankom će predsjedavati visoki predstavnik i specijalni predstavnik Eeuropske unije Christian Schwarz-Schilling.

"Iako neuobičajeno, učesnici iz BiH, predvođeni predsjedavajućim Vijeća ministara Adnanom Terzićem neće biti samo predstavnici vlasti, već i predstavnici političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovo je posljednji sastanak političkih direktora Vijeća za implementaciju mira, prije njihovog sastanka u veljači, a svi predstavnici političkih stranaka će biti pozvani da naprave kratku prezentaciju Vijeću za implementaciju mira. Ovo odstupanje od uobičajenog formata sastanka odražava stratešku raskrsnicu na kojoj se BiH nalazi na svom putu prema euro-atlantskim integracijama. Više od dva mjeseca nakon općihh izbora, i manje od tri mjeseca prije razmatranja odluke PIC-a o zatvaranju OHR-a, Vlade na razini države i Federacije još nisu formirane, a ključne reforme koje moraju biti provedene prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i prije nego što BiH može napraviti sljedeći korak prema poslije-ratnom oporavku, su stavljene na čekanje.

Blokiranje u procesu reformi je neodrživo. Ono šteti izgledima zemlje za stabilnost I prosperitet u bliskoj budućnosti, I to se mora razriješiti u narednih nekoliko dana, a ne mjeseci. Sastanak sa PIC-om omogućava liderima stranaka da ostvare napredak u formiranju koalicija I provođenju reformi u okviru šireg plana reformi u skladu sa Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju.

Politički direktori će jasno staviti do znanja predstavnicima stranaka, da međunarodno okruženje u kojem BiH funkcionira nije statično – što je BiH sporija po pitanju reformi uslovi postaju teži.

Politički direktori će također biti jasni da je medjunarodna zajednica spremna raditi produktivno sa svim onim strankama koje su spremne da završe finalnu fazu porocesa Sporazuma o stabilizaciji I priudruživanju I da odblokiraju proces reformi.

Danas i sutra, će se između ostalog razgovarati o hitnoj potrebi da se uspostavi Fiskalno Vijeće BiH I da budžetske strukture na svim nivoima vlasti, budu usklađene sa dostupnim finansijskim izvorima, zatim o potrebi da se završi policijska reforma, I naposlijetku o reaktiviranju procesa ustavnih reformi, koje su bile vrlo blizu uspješnog zaključenja prošlog proljeća.

Kao i obično komunike će biti objavljen na kraju sutrašnjeg sastanaka, a dvije prilike za novinare će također biti organizovane tokom sutrašnjeg dan", kazala je Tunovićeva.