In honorem
49

U Brusa bezistanu otvorena izložba u čast prof. dr. Esada Pašalića

FENA
(Foto: FENA)
Izložba "In honorem et memoriam Esada Pašalića", autora Muamera Šehovića i Edina Veletovca, otvorena je u petak u Brusa bezistanu.

Izložbu je otvorio Mirsad Avdić direktor JU Muzej Sarajeva i kćerka Esada Pašalića, Jasmina Pašalić, koji su podsjetili na naučno-istraživačko bogatstvo koje je Pašalić ostavio budućim generacijama, a tu se posebno ističe njegovo kapitalno djelo "Antička naselja i komunikacije u BiH".

Veletovac je pojasnio da izložba prati put prof.dr. Esada Pašalića, (1915. - 1967.) od njegovog djetinjstva pa do smrti, prikazano je više separata, studija, naučnih članaka, a na izložbi se mogu vidjeti i neki njegovi lični predmeti, poput fotoaparata, nalivpera, kao i neke fotografije koje su snimljene prilikom njegovih istraživanja na terenu.

Također, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu počeo je i dvodnevni naučni skup povodom 50. godišnjice smrti prof. dr. Esada Pašalića u organizaciji Udruženje BATHNVS, u saradnji s Filozofskim fakultetom UNSA i JU Muzej Sarajeva.

Cilj skupa je da se na dostojanstven način, kroz prezentiranje naučno-istraživačkih tema, obilježi 50. godišnjica smrti prof. Pašalića (1967.-2017.).

Riječ je o naučniku čiji radovi i danas, pola stoljeća nakon njegove smrti, predstavljaju osnovu za izučavanje rimske provincijalne arheologije i historije u kontekstu bh. prostora, prvi je napisao sintezu o naseljima uz mineralna vrela u BiH.

Bio je jedan od najvećih naučnika i intelektualaca u historiji BiH i ne samo BiH, jer bio i član Arheološkog instituta u Berlinu.