{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Briselu zaključeni pregovori između BiH i EC-a o viznim olakšicama i readmisiji

F
30.1.2007. u 14:42
0
0
U Briselu zaključeni pregovori između BiH i EC-a o viznim olakšicama i readmisiji
0
U Briselu zaključeni pregovori između BiH i EC-a o viznim olakšicama i readmisiji
Pregovori između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o viznim olakšicama i readmisiji zaključeni su danas u Briselu, potvrdio je u izjavi za Agenciju FENA šef pregovaračkog tima BiH, sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.
On je kazao kako su tokom druge runde pregovora timovi BiH i Evropske komisije uspjeli utvrditi tekstove sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji osoba koje nemaju dozvolu boravka, te da je bh. strana zadovoljna postignutim.

Dautbašić navodi kako su u tekstu sporazuma o viznim olakšicama, uz sve kategorije koje je naša zemlja ranije predložila, dodate još dvije kategorije.

Tako da pored diplomata, studenata, naučnih radnika, istraživača, državnih službenika, poslovnih ljudi i radnika u transportu, vjerskih službenika, članova porodica čiji članovi imaju legalan boravak u EU i osoba kojima je potrebno liječenje u državama EU, sporazum obuhvata i predstavnike u nevladinom sektora i osobe koje zbog humanitarnih razloga treba da putuju u EU.

Kako je kazao Dautbašić, postignut je i visoki stepen usaglašenosti kada su u pitanju vizne olakšice, tako da će većina predloženih kategorija imati besplatne vize za ulazak u zemlje EU.

Očekuje se da bi sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji mogli biti parafirani do sredine aprila. Potom slijedi i njihovo zvanično potpisivanje, te proces ratifikacije.

Implementacija oba ova sporazuma trebalo bi da počne do kraja godine, nada se Dautbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: