{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Briselu zaključeni pregovori između BiH i EC-a o viznim olakšicama i readmisiji

F
30.1.2007. u 14:42
0
0
U Briselu zaključeni pregovori između BiH i EC-a o viznim olakšicama i readmisiji
0
U Briselu zaključeni pregovori između BiH i EC-a o viznim olakšicama i readmisiji
Pregovori između Bosne i Hercegovine i Evropske komisije o viznim olakšicama i readmisiji zaključeni su danas u Briselu, potvrdio je u izjavi za Agenciju FENA šef pregovaračkog tima BiH, sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić.
On je kazao kako su tokom druge runde pregovora timovi BiH i Evropske komisije uspjeli utvrditi tekstove sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji osoba koje nemaju dozvolu boravka, te da je bh. strana zadovoljna postignutim.

Dautbašić navodi kako su u tekstu sporazuma o viznim olakšicama, uz sve kategorije koje je naša zemlja ranije predložila, dodate još dvije kategorije.

Tako da pored diplomata, studenata, naučnih radnika, istraživača, državnih službenika, poslovnih ljudi i radnika u transportu, vjerskih službenika, članova porodica čiji članovi imaju legalan boravak u EU i osoba kojima je potrebno liječenje u državama EU, sporazum obuhvata i predstavnike u nevladinom sektora i osobe koje zbog humanitarnih razloga treba da putuju u EU.

Kako je kazao Dautbašić, postignut je i visoki stepen usaglašenosti kada su u pitanju vizne olakšice, tako da će većina predloženih kategorija imati besplatne vize za ulazak u zemlje EU.

Očekuje se da bi sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji mogli biti parafirani do sredine aprila. Potom slijedi i njihovo zvanično potpisivanje, te proces ratifikacije.

Implementacija oba ova sporazuma trebalo bi da počne do kraja godine, nada se Dautbašić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: