BiH
0

U Briselu Tihić i Scheffer razgovarali o reformi odbrane u BiH

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer danas je u razgovoru s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem, koji boravi u službenoj posjeti Belgiji, ocijenio pozitivno tok reformi odbrambenog sistema u BiH.

Tihić je izjavio FENI kako je sa Schefferom u Briselu razgovarao o putu BiH ka Partnerstvu za mir i NATO-u, te o formiranju povjerilačkog fonda za rješavanje pitanja demobiliziranih pripadnika oružanih snaga.

"Plan je da se formira fond od 13 miliona eura za 11.000 vojnika koji su u dosadašnjim reformama bili demobilizirani, s tim što će se u prvoj fazi rješavati pitanje 2.200 koji ovom reformom ostaju bez posla", pojasnio je Tihić.

Scheffer je tokom susreta još jednom istaknuo obavezu BiH za punom i bezuvjetnom saradnjom s Haškim tribunalom.

On je ustvrdio kako je obaveza i interes naše zemlje da ostvari punu saradnju s Tribunalom, ocijenivši kako je u RS-u ostvaren određeni napredak. Istaknuo je kako postoji još dovoljno kapaciteta za jaču i sveobuhvatniju saradnje, što uključuje hapšenje najtraženijih ratnih zločinaca.

Također, tokom susreta Tihića i Scheffera bilo je riječi i o ustavnim reformama, situaciji na Kosovu, te referendumu u Crnoj Gori.

"Ponovio sam naš stav da se pitanje statusa Kosova ni na koji način ne može dovesti u vezu s BiH i njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom, što su oni jasno i nedvosmisleno potvrdili", izjavio je Tihić.

On je u pauzi između sastanaka imao susret i s predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem s kojim je razgovarao o odnosima BiH i SCG, njihovom evropskom putu, saradnji s Haškim tribunalom, te budućoj sjednici Međudržavnog vijeća i sporazumu o granicama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH danas ima sastanak i s visokim predstavnikom EU za sigurnosnu i vanjsku politiku Javierom Solanom, a nakon toga će otputovati u službenu posjetu Luksemburgu.