Komandant Ivanković Lijanović
21

U Briselu otvoren zahtjev za pomoć BiH u gašenju požara

Piše: J. H.
Jerko Ivanković LIjanović i Alija Tihić
Jerko Ivanković LIjanović i Alija Tihić
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, dopremijer u Vladi FBiH i komandant Štaba Civilne zaštite FBiH Jerko Ivanković Lijanović potvrdio je za portal Klix.ba kako je u sjedištu Evropske unije otvoren zahjev BiH za pomoć evropskih zemalja u gašenju požara, koji već nekoliko mjeseci haraju našom zemljom.

Pomoć Hrvatske u gašenju požara u Hercegovini ne možemo očekivati u ovom periodu, jer i u toj zemlji bukte požari na sve strane. Slična situacija je i u Crnoj Gori. Zbog toga je, kaže Ivanković Lijanović za Klix.ba, zatražena pomoć ostalih evropskih zemalja.

"Brisel koordinira sve članice Evropske unije i zemlje koje to nisu, pa tako i Hrvatsku, iz koje su nam rekli da sada nemaju vremena ni slobodnih letjelica koje bi mogle doći gasiti požare u BiH", pojašnjava komandant Štaba Civilne zaštite FBiH.

Na naš upit da li je u kontaktu sa direktorom Federalne uprave CZ Alijom Tihićem, naš sagovornik kaže kako su u stalnom telefonskom kontaktu.

"Tihić obavlja sve neophodne poslove kada je riječ o situaciji u kojoj se nalazimo. Nažalost, nismo u mogućnosti učiniti nešto više, jer u ovom trenutku jedino nam se može pomoći iz zraka", kaže Lijanović te dodaje kako je svjestan teške situacije u kojoj se nalazi BiH.

Lijanović je još jednom ponovio kako Federacija BiH nema kapacitet za nabavku kanadera i Air Tractora te da se oni mogu kupiti samo na državnom nivou.

"Nadamo se da će ova situacija biti pouka Vijeću ministara BiH kako bi se naredna sezona u potpunosti spremno dočekala. Mi smo osigurali sredstva i o tome smo razgovarali na sastanku premijera zemalja regije u Banjoj Luci prije nekoliko mjeseci. Trebalo bi napraviti jednu regionalnu flotu zbog prelaska granica, da ona bude u pričuvi i spremna djelovati u svakoj zemlji u regiji", kaže Jerko Ivanković Lijanović, koji je i pozvao VM da ozbiljno shvati stanje u kojem se država trenutno nalazi.