Nema zatvaranja javnih objekata
0

U Brčkom proglašena epidemija zaušnjaka

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na području Brčko distrikta proglašena je epidemija zaušnjaka.

Odluku je donio šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta BiH Admir Čandić, na osnovu prijedloga v.d. šefice Odjela za javno zdravstvo prim. dr. Mirjane Kuzmanović.

"Svjesni činjenice da je u RS-u već proglašena epidemija zaušnjaka i na osnovu higijensko-epidemiološke situacije i izviđanja koje je vršio Pododjel za javno zdravstvo, uvidjeli smo da je higijensko-epidemiološka situacija na području distrikta Brčko trenutno poremećena u smislu porasta broja oboljelih od zaušnjaka“, kazao je dr. Čandić.

Po njegovim riječima, Odlukom je obuhvaćen i sastavni dio akcijskog plana donesen od Pododjela za javno zdravstvo u kojem je naloženo svim pododjelima u okviru Odjela za zdravstvo i ostale usluge da se strogo pridržavaju mjera iz akcijskog plana.

Želim naglasiti da mjesta panici nema, bez obzira na to što imamo povećan broj oboljelih koji se i povećava“, naglasio je dr. Čandić.

Prim. dr. Mirjana Kuzmanović, v.d. šef Odjela za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare, kazala je da je od početka godine registrovano 65 oboljelih od zaušnjaka, i da su to najčešće učenici srednjih škola i studenti.

"Epidemija sa sobom povlači određene mjere, kao što je zatvaranje svih javnih objekata, što mi nećemo uraditi, s obzirom na to da smo prije početka nastave drugog polugodišta radili dezinfekciju svih škola, nego ćemo samo uputiti dopis svim školama kako i na koji način trebaju pojačati mjere zaštite“, dodala je Kuzmanović.