BiH
1

U Brčkom nedostaje 90 nastavnika

SRNA
Brčko
Brčko
Direktor Pedagoške institucije u Brčkom Slobodan Ristić izjavio je danas da u osnovnim i srednjim školama distrikta trenutno nedostaje oko 90 prosvjetnih radnika.

On je napomenuo da, iako je još na snazi odluka o privremenoj obustavi zapošljavanja, postoje uvjeravanja da će gradonačelnik distrikta Anto Domić uskoro dozvoliti zapošljavanje u obrazovanju.

"U međuvremenu radi se na izmjeni Pravilnika o zapošljavanju u obrazovanju zbog niza manjkavosti, i čim on bude usaglašen, te se iskažu potrebe za kadrovima koje su orijentaciono već poznate, biće raspisan i konkurs za prijem radnika u obrazovanju", naveo je Ristić.

Govoreći o manjkavostima u postojećem Pravilniku, Ristić je istakao problem postojanja subjektivnih kriterijuma prilikom rada Odbora za zapošljavanje.

"Iz Pravilnika treba izbaciti subjektivne kriterijume i što je moguće više naglasiti objektivne, kako se ne bi dešavalo kao u prethodnom periodu da odmah po raspisivanju konkursa bude poznato ko će biti primljen", rekao je Ristić.

Problem pri zapošljavanju u obrazovanju stvara i činjenica da Zakon o budžetu ne omogućava zapošljavanje na upražnjenoj poziciji ako ona nije predviđena budžetom i ako ne postoji u Organizacionom planu.

"Ovakvu situaciju u obrazovanju dodatno usložnjava i kašnjenje zapošljavanja pripravnika, čime se u prethodnom periodu rješavao problem nedostatka prosvjetnih kadrova. Zabrinjava i podatak da će brojni nastavnici ubrzo ići u penziju, što znači da će se pojaviti potreba za još kadrova u obrazovanju, a Zakon o državnoj službi predviđa zapošljavanje tek onog trenutka kad pozicija postane upražnjena", dodao je Ristić.

S obzirom da procedura zapošljavanja traje oko tri mjeseca, a da će konkursi biti raspisani tek za 15 do mjesec dana, već sada je izvjesno da do 2. septembra, kada počinje školska 2013/14. godina, upražnjene pozicije neće biti popunjene.