Petrovdan
2

U Bratuncu obilježeno stradanje 69 srpskih civila i vojnika

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Služenjem Svete liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice i obilaskom grobalja u selima Zalazje, Sase i Biljača, u Srebrenici i Bratuncu je danas obilježeno 20 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u ovim selima na Petrovdan 1992. godine.

Time je završen program tradicionalne 16. komemorativne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje kao znak sjećanja na poginule Srbe.

Kod spomenika i kosturnice u Zalazju služen je parastos za 69 ubijenih Srba na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u ratu.

Na Petrovdan 1992. dodine, osim velikog broja poginulih, u borbama "prsa u prsa" u Zalazju su nestala i zarobljena 22 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Deset posmrtnih ostataka je u junu 2010. godine ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH, kada su, tragajući za posmrtnim ostacima Bošnjaka, naišli na masovnu grobnicu Srba, koja je prepoznata po obilježjima na uniformama.

Njihovi posmrtni ostaci bit će sahranjeni danas nakon opijela, koje će služiti episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije u srebreničkoj crkvi u 16.00 sati.

Organizatori ovog obilježavanja su Boračka i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice te Crkvena opština srebrenička.