Sve više zahtjeva
1

U BPK Goražde raste broj korisnika prava u oblasti socijalne zaštite

E. A.
Sve je veći broj korisnika prava u oblasti socijalne zaštite po raznim osnovama u BPK Goražde.

Prema evidenciji Kantonalnog Centra za socijalni rad oko 3.500 je korisnika direktnih prava, dok je u protekloj godini oko 7.000 korisnika podržano mjerama intervencije koje se poduzimaju prema osobama u stanju socijalne potrebe, što je izuzetno visok procenat u odnosu na ukupan broj stanovnika.

"Činjenica da je ovo jedan od sektora koji je najviše pogođen globalnom ekonomskom krizom i zdravstvenom situacijom i iz tih razloga dolazi do povećanja broja korisnika. Također, poskupljenje osnovnih životnih namirnica, nezaposlenost i nedovoljni novčani prihodi stvorili su veću neizvjesnost kod stanovništva i sve veći broj lica u stanju socijalne potrebe. To dovodi do većeg pritiska na Centre za socijalni rad i sve veći broj zahtjeva", pojasnila je Sanela Zec, v. d. direktora Centra za socijalni rad.

Ona ističe da je 87 posto prošlogodišnjeg budžeta centra isplaćeno za novčana prava korisnicima, odnosno tekuće transfere pojedincima.

"Između ostalog, povećan je broj lica koji podnose zahtjev za medicinsko vještačenje u svrhu ostvarivanja prava civilnih invalidnina, kao posljedica sve većeg broja teže oboljelih lica koji bivaju ocijenjeni visokim stepenom tjelesnog oštećenja od 90 i 100 posto, tako da na evidenciji Centra ima oko 700 korisnika ovog prava", kaže Zec.

Veći je i broj starijih lica bez porodičnog staranja, kojima je neophodan smještaj u ustanovu socijalne zaštite ili pružanje usluga kućne njege.

"Pomoć u kući bi tim licima omogućila zadovoljavanje osnovnih životnih potreba u svom prirodnom okruženju, ali u praksi imamo problem da su kapaciteti za smještaj nedovoljni, a usluga kućne njege nije razvijena", istaknula je ona.

Govoreći o primjeni Zakona roditelj - njegovatelj koji se odnosi na porodice koje imaju dijete sa poteškoćama, Zec je naglasila da to pravo u BPK Goražde ostvaruje 17 porodica.

"Primjenom Zakona o materijalnim pravima porodica sa djecom kroz isplatu dječijeg dodatka izbjegnuta je diskriminacija tako da sva djeca u Federaciji imaju ista prava. U proceduri je donošenje izmjena i dopuna kantonalnog Zakona kojim će se omogućiti pravo na dječiji dodatak pod posebnim uslovima za djecu sa poteškoćama u razvoju i djecu bez jednog ili oba roditelja, koji su oštećeni federalnim propisom", istakla je Zec.