Civilna zaštita ZDK
0

U Bosnu isteklo 30.000 kubika zagađene vode

FENA
Rijeka Bosna (Foto: Maglaj.net)
Rijeka Bosna (Foto: Maglaj.net)
U rijeci Bosni i danas je prisutna masna tekućina koja istječe u korito ove rijeke na mjestu ispusta otpadnih voda iz industrijskih postrojenja ispod brane u zeničkom naselju Kanal, prenio je Feni dežurni operativac Federalne uprave Civilne zaštite Zdravko Miletić, navodeći izvještaj Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Civilna zaštita je u subotu kasno poslijepodne dobila informaciju od građana da je u rijeci Bosni primijećena uginula riba, nakon čega su na lice mjesta izašli predstavnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, kantonalni tužilac i kantonalni inspektor za vode, kojima su se kasnije priključili i članovi Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Na licu mjesta, gdje se u rijeku Bosnu izlijevaju industrijske vode iz kruga bivše željezare "Zenica", osjetio se neugodan i iritirajući miris. Tokom noći se nastojalo utvrditi mjesto izlijevanja toksične materije.

Zagađenje je vidljivo i na tlu. Miris zagađenja danas se ne osjeća u zraku.

Pretpostavlja se da je u rijeku Bosnu do sada isteklo više od 30.000 kubnih metara zagađene vode, a problem je što kontaminacija rijeke već traje duže od 24 sata.

Građani su putem radija obaviješteni da ne konzumiraju uginulu ribu, s obzirom na to da je zatrovana i da može uzrokovati zdravstvene posljedice.