Posljednji podaci
93

U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata 109 zaraženih koronavirusom

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Entitetske zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini saopćile su da je u našoj zemlji u posljednja 24 sata evidentirano 109 novozaraženih koronavirusom.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 775 uzoraka, od kojih je 69 pozitivnih na koronavirus.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosanskopodrinjskom, Kantonu Sarajevo i Kantonu 10.

U Federaciji BiH do sada je testirano 54.940 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.154 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 1.056 pacijenata, pet pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1.042 slučaja oboljelih od COVID-19. Do sada je zabilježeno 56 smrtnih slučajeva, u protekla 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, a radi se o muškarcu iz Tuzle (1962.).

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju kako je veoma važno da se svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje.

"Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prijenos COVID-19 bolesti, a širenje infekcije može se usporiti dosljednim pridržavanjem mjera - održavanjem fizičke distance i izbjegavanjem rukovanja i grljenja, izbjegavanjem većih okupljanja, nošenjem maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju. Ključno je odgovorno ponašanje cijele zajednice kako bi se lanci prijenosa prekidali, posebno kako ranjive skupine ne bi obolijevale, prije svega starije osobe i osobe s hroničnim oboljenjima", poručuje se iz štaba.

Republika Srpska

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 327 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 40 osoba.

Radi se o 22 muške i 13 ženskih osoba, od kojih je osam mlađe, 29 srednje i tri osobe starije životne dobi, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Rogatice, sedam iz Ljubinja, šest iz Banje Luke, tri iz Bosanske Gradiške, po dvije iz Bijeljine, Kotor Varoši, Teslića, Vlasenice i Prijedora i po jedna iz Dervente, Doboja, Foče, Gacka, Trebinja i Zvornika.