BiH
31

U Bosanskom Šamcu otvorena spomen-soba Zoranu Đinđiću

FENA
Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Povodom godišnjice rođenja Zorana Đinđića otvorena je njegova spomen-soba, koja se nalazi u privatnoj kući u Bosanskom Šamcu.

Predavanje profesora Žarka Koraća "Važnost djela i djelatnosti Zorana Đinđića za proces suočavanja s prošlošću naših krajeva" u organizaciji Multireligijskog i interkulturalnog centra (IMIC) i Mreže za izgradnju mira nije kako je planirano održano u župi Hrvatska tišina u Šamcu, Đinđićevom rodnom mjestu, iako je sve ranije bilo dogovoreno.

Iz organizacije IMIC-a i Mreže za izgradnju mira kazali su da su se mještani usprotivili ovom predavanju, tako da je predavanje održano u Šamcu u restoranu Meteori.

Marko Oršolić, član direktorija IMIC-a istakao je da će se i pored problema s kojima se susreću nastaviti rad na problematici suočavanja s prošlošću.

S njim je saglasan i Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira. Kako on navodi, treba se okrenuti budućnosti. A problematika suočavanja s prošlošću zahtijeva vremena, o čemu svjedoči i današnji događaj, tj. otpor predavanju profesora Koraća iz Beograda.

Fra Marko Oršolić, član Direktorija IMIC-a, navodi da je Zoran Đinđić rođen u Šamcu da je tu proveo prve godine djetinjstva te da je Đinđićevo djelo značajno u kontekstu suočavanja s prošlošću.

Zoran Đonđić rođen je 1. augusta 1952. u Bosanskom Šamcu.

Između ostalog bio je gradonačelnik Beograda (1997.) te predsjednik Vlade Srbije (2001. - 2003.).

Godine 1999. američki "Times" uvrstio ga je u prestižnu listu 14 vodećih evropskih političara trećeg tisućljeća. Dobitnik je ugledne njemačke nagrade "Bambi" za 2000. godinu s područja politike. Godine 2002. u Pragu je za doprinose u razvoju demokracije u Srbiji primio nagradu "Fondacije Polak", koja se svake godine dodjeljuje za doprinos u provođenju demokratskih i ekonomskih reformi u centralnoj i istočnoj Evropi.

Ubijen je u atentatu 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Srbije.

Centar IMIC pruža platformu za promociju međureligijskog dijaloga i razvoj dijaloga o pravdi i miru u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi. Organizacija podržava ciljeve multireligijskog, multietničkog i multikulturalnog društva te potiče demokratizaciju i reintegraciju zemlje i njenih ljudi, osiguravanje ljudskih prava i kulturu tolerancije, mira i uzajamnog razumijevanja.