Biračko mjesto u Hozićima
722

U Bosanskom Novom utvrđeno da su uneseni popunjeni listići, smijenjen birački odbor

N. V.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Općinska izborna komisija (OIK) je smijenila birački odbor u Hozićima u Bosanskom Novom nakon što su utvrdili da su na biralište doneseni popunjeni listići za sve nivoe vlasti.
Izborni proces jutros nije počeo na jednom od biračkih mjesta u Bosanskom Novom zbog sumnje na tešku povredu Izbornog zakona BiH. Naime, kako je potvrđeno iz OIK-a primijećeno je da su doneseni popunjeni glasački listići.

Na biračko mjesto je stigla Općinska izborna komisija koja je utvrdila nepravilnosti i imenovala novi birački odbor koji bi nakon utvrđivanja stanja trebalo da odluči o početku glasanja na ovom biralištu.

O svemu je obaviještena Centralna izborna komisija BiH, policija i tužilaštvo. Na biračko mjesto su stigli i pripadnici policije koji utvrđuju postojanje krivičnog djela, međutim ne mogu iznositi više informacija o tome ko je donio glasačke listiće i šta se dogodilo.

Dodavanje popunjenih glasačkih listića u kutije je način izborne krađe koji je dobro oproban u godinama iza nas. Uglavnom u tome učestvuju članovi biračkih odbora koje postavljaju različite političke opcije. Oni popunjene listiće dobiju i pripreme ranije, a na dan izbora zatim pronađu način da ih dodaju u kutiju.

Riječ je o krivičnom djelu koje je teško utvrditi tokom nadgledanja izbornog procesa s obzirom na to da se prilikom pregleda sve čini regularno. Jedini način da se ovo spriječi jeste ukoliko prisutni primijete i prijave ubacivanje više popunjenih listića.