Sjećanje na 117 šehida
0

U Bosanskoj Otoci otkriveno šehidsko spomen obilježje

Sarajevo-x.com
U Bosanskoj Otoci je u četvrtak otkriveno šehidsko spomen obilježje koje je sagrađeno u centru ovog gradića u čast 117 šehida, koji su izgubili živote u odbrani BiH, a bili su pripadnici 511. Slavne brdske brigade, policije i drugih brigada.

Njihove porodice su 1. septembra dočekali da se oni, kako se moglo čuti na otvaranju, konačno "vrate" u svoj rodni kraj, među one kojima najviše znače i najviše nedostaju.

Bosanska Otoka dobila je mjesto koje će vječno svjedočiti o patnji i stradanju, mjesto koje će značiti novi početak za sve preživjele, za majke, očeve, supruge, djecu.

Na manifestaciji otkrivanja šehidskog spomen obilježja pročitano je svih 117 imena ubijenih boraca, koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam domovine.

Njihov cilj tokom 1422 dana agresije na općinu Bosanska Krupa bio je vezan za Unu i Krušnicu, za Voloder i Baštru, za Plavno i Vučkovac, Osmaču i Panjak, prelazak na desnu obalu Une i ponovnu izgradnju svoga grada.

Uspjeli su u mnogo čemu, jedino ne u onome što bismo danas svi mi željeli da jesu, biti živi i uz svoje porodice.

Na otkrivanju spomen obilježja prisutnima su se obratili i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, te potpredsjednica Općinske organizacije šehida i poginulih boraca Enisa Sivić. Ona se zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji i uručila zahvalnice pojedincima.

Član ratne komande 511. Slavne bbr. Đemaludin Čaušević tokom obraćanja rekao je da zahvaljujući upravo svim borcima ovog kraja, općina Bosanska Krupa nije doživjela sudbinu Srebrenice.

"Spomen obilježje je najmanje što smo dužni dati od sebe, barem u znak neizmjerne zahvalnosti i poštovanja", rekao je Čaušević.

Isto mišljenje ima i ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona Ahmet Egrlić. On je govorio o snazi i volji boraca, odlučnosti da zaštite svoja ognjišta, porodicu i prijatelje u odbrambeno-oslobodilačkom ratu. Istakao da će i dalje, kada god je u mogućnosti, pomagati i podržavati ovakve događaje.

Prije polaganja cvijeća, zajedničko učenje Fatihe predvodio je Mujo ef. Ćehić.

Među mnogobrojnim posjetiocima na otkrivanju spomen obilježja bilo je i na stotine Otočana, Bužimljana, Krupljana, učesnika marša koji su jučer prošli stazama otočkih šehida, stazama 511. Slavne.

Nakon oficijelnog dijela i obilaska spomen obilježja upriličeno je i prigodno druženje.

Projekt izgradnje spomen obilježja vrijedan je više od 52 hiljade KM, što su osigurali Općina Bosanska Krupa i Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida USK.