Visokopatogena influenca
115

U Bosanskoj Gradišci potvrđen jedan slučaj ptičije gripe

M. G.
Ilustracija (Foto: Twitter)
Ilustracija (Foto: Twitter)
Ptičjia gripa potvrđena je u jednom izoliranom slučaju kod uginulog divljeg labuda u Bosanskoj Gradišci.

Ova informacija potvrđena je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, gdje su rekli da je u pitanju visokopatogena avijarna influenca kod divljih ptica koja ima zoonotski karakter, odnosno moguće je da se bolest prenese sa zaraženih životinja na ljude.

"Po dobijanju sumnje i prvih rezultata bolesti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dana, 4. novembra, donijelo Rješenje kojim su utvrđene mjere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica u cilju suzbijanja i spriječavanja širenja ove zarazne bolesti", kažu iz Ministarstva.

Zaraženim područjem u skladu sa Rješenjem smatra se područje od najmanje 3 km u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj je pronađena uginula ptica.

"Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na građane da je obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na imanju, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru", dodaju iz Ministarstva.