BiH
360

U Bosanskoj Gradišci počinje obnova Derviš-hanumine medrese

SRNA
U Bosanskoj Gradišci će narednih dana početi obnova Derviš-hanumine medrese, što će sa 600.000 KM finansirati Genaralna direkcija vakufa iz Turske.

Načelnik opštine Bosanska Gradiška Zoran Latinović razgovarao je danas sa banjalučkim muftijom Osmanom Kozlićem, direktorom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaidom Zajimovićem i glavnim imamom Islamske zajednice u Gradišci Zejnilom Latifovićem o ovom projektu, nakon čega su obišli medresu.

Latinović je rekao da je Gradiška "zrela sredina" koja želi svima da ponudi bolju budućnost, te istakao da će, nakon obnove, medresa uljepšati grad svojom arhitekturom i upotpuniti vjerski život Islamske zajednice u Gradišci.

"Ono što opterećuje sve narode u Gradišci je loš natalitet, visoka nezaposlenost i loš životni standard. Ukoliko se učvrste temelji međusobne saradnje sva otvorena pitanje i suštinske potrebe građana biće lakše rješavati", ocijenio je Latinović.

Zajimović je rekao da očekuje da će medresa biti obnovljena u naredna tri mjeseca, nakon čega će biti organizovano svečano otvaranje.

On je zahvalio gradiškom načelniku jer je stavio na raspolaganje opštinsku administraciju radi što lakše i brže realizacije ovog projekta.

Banjalučki muftija Kozlić izrazio je zadovoljstvo što se zajedničkim snagama pomaže realizacija infrastukturnih projekata koji su od šireg društvenog značaja za sve stanovnike Gradiške.

Glavni imam Islamske zajednice u Gradišci Zejnil Latifović podsjetio je da je Derviš-hanumina medresa u Gradišci sagrađana u prvoj polovini 19. vijeka i više od stotinu godina služila je kao objekat za izvođenje mektebske nastave.

On je dodao da će medresa nakon obnove služiti kao administrativno sjedište medžlisa Islamske zajednice u Gradišci.