Tenzije na Drini
44

U borbi za vlast pljušte optužbe između SDA i NiP-a u Goraždu

E. A.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U BPK Goražde sve je izraženiji otvoreni sukob između SDA i NiP-a koji u ovom kantonu predvodi parlamentarnu većinu koja je potpisala koalicioni sporazum sa još sedam stranaka.
Kako se približava vrijeme za konstituirajuću sjednicu parlamenta i formiranje nove vlasti u ovom kantonu, u javnosti su sve oštriji istupi stranačkih lidera.

Nakon jedne takve reakcije predsjednika goraždanskog NIP-a Nezima Alagića oglasili su se iz SDA podsjećajući da su kao stranka sa najvećim brojem budućih zastupnika u kantonalnom parlamentu (5) i demokratskim principima pozvali druge parlamentarne stranke da na osnovu programskih ciljeva formiraju skupštinsku većinu i Vladu koja će nastaviti provoditi odgovornu politiku sa ciljem rješavanja izazova sa kojima se suočava kanton.

"Dužni smo upozoriti građane, ali i bosanskohercegovačko društvo da smo prilikom provođenja pregovora uočili određene aktivnosti koje su usmjerene prema podrivanju demokracije i izborne volje građana kroz manipulaciju navedenim procesom. Dužni smo jasno iskazati da u navedenim aktivnostima prednjači politička stranka Narod i pravda čiji predstavnici medijskom manipulacijom plasiraju tvrdnje poput onih da SDA uništava, da ne posjeduje koalicioni kapacitet, te da čini ustupke svojim koalicionim partnerima", saopćili su iz SDA.

Iz SDA pitaju Narod i Pravdu "da li su njihovi članovi, uglavnom bivši članovi SDA obavljali funkcije i upravljali procesima, te radili na 30-godišnjem degradiranju institucija kako to danas tvrde"?.

U saopćenju za javnost, između ostalog podsjećaju NIP da trenutno pokušava formirati vlast sa političkim subjektima koji su dugogodišnji koalicioni partneri SDA u ovom kantonu i pitaju ih da li to znači da ih na ovaj način javno degradiraju ili je navedeno pogodovanje i sada zastupljeno.

"Pitamo NiP da li se pored preporuka SDA, bave internim problemima, da li namjeravaju sankcionisati visokorangirane članove koji su dokazano vršili izborne manipulacije. Uočavamo da izbjegavanjem pozicije premijera pokušavate izbjeći odgovornosti. Zbog čega ne ponudite kandidata za navedenu dužnost već isključivo nastojite ostvariti poziciju u Domu naroda", naglašavaju u saopćenju za javnost.

SDA optužuje NIP da provodi politički apartheid prema neistomišljenicima u BPK. Iz ove stranke pozvali su sve političke subjekte "da na podlozi realnih činjenica, demokratskih principa i potreba građana kantona nastave započete aktivnosti na procesima formiranja vlasti koja prema izbornom kapacitetu, kadrovskim odgovorima i programima može najadekvatnije odgovoriti na izazove kantona".