Ekskluzivno
1k

U borbi za Predsjedništvo BiH vodi Džaferović, Radončić blizu; Čović i Komšić izjednačeni

Piše: Semir Hambo
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Klix.ba u saradnji s najvećom regionalnom konsultantsko-istraživačkom kompanijom Valicon ekskluzivno objavljuje trenutni rejting kandidata u utrci za Predsjedništvo BiH, koji se biraju iz Federacije BiH. Džaferović je zasad u prednosti, Radončić blizu, a Čović i Komšić izjednačeni.

Nakon prvih deset dana kampanje donosimo rezultate istraživanja o trenutnom rejtingu kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Građani FBiH su pitani za kojeg predsjedničkog kandidata bi najvjerovatnije glasali, zatim koji je njihov drugi izbor te za kojeg predsjedničkog kandidata nikada ne bi glasali.

Kliknite na sliku za uvećanje (Foto: Klix.ba)
Kliknite na sliku za uvećanje (Foto: Klix.ba)

Istraživanje je pokazalo da je unutar prvih deset dana kampanje u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka prvi kandidat SDA Šefik Džaferović i da je trenutno u najboljoj poziciji za pobjedu sa 23 posto.

Njemu je najbliži kandidat SBB-a Fahrudin Radončić sa 17, ali razlika nije nedohvatljiva iz dva jednostavna razloga koji se mogu vidjeti na grafikonu. Prvi je što ima više onih čiji bi drugi izbor bio Radončić, dok Džaferović ima najviše onih koji ga nikada ne bi birali.

Na trećem mjestu nakon deset dana kampanje je kandidat SDP-a Denis Bećirović sa 13 posto.

Iz agencije Valicon poručuju da će konačni rezultat zavisiti od ponašanja onih birača koji odbijaju glasati za nekog kandidata i iz tog razloga bi mogli glasati taktički - kako bi neki drugi kandidat pobijedio, iako to nije njihov prvi, iskreni, odabir.

Prilično izjednačen je i rezultat u utrci za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda između dva kandidata - Dragana Čovića (HDZ) i Željka Komšića koji imaju po 9 posto glasača. (DF).

Obojica imaju svoje prednosti. Komšić ima više glasača koji bi ga birali kao drugi izbor, a Čović zbog dijaspore.

Istraživanje je izvođeno na ukupnom uzorku n=1.000 glasača, n=100 dnevno. Anketiranje je provedeno u periodu od 6. do 16. septembra 2018. godine na teritoriji entiteta FBiH. Rađeno je metodom kompjuterski potpomognutog telefonskog anketiranje. (CATI).

Cjelokupni poredak kandidata u anketi nakon prvih deset dana kampanje pogledajte u priloženom grafikonu.