Aziz Tafro
0

U borbi protiv pušenja istrajni samo zdravstveni i prosvjetni radnici

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
"Nažalost, naša država, posebno Federacija BiH, umjesto da provodi mjere protiv pušenja, stimulira pušenje i to direktno poticajima za proizvodnju duhana, i indirektno dozvoljavajući reklamiranje duhanskih proizvoda“, riječi su predsjednika Udruženja invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini Aziza Tafre u povodu 31. maja, Svjetskog dana nepušenja.

Udruženje smatra da su u borbi protiv pušenja u BiH istrajni samo zdravstveni i prosvjetni radnici.

U saopćenju za javnost Udruženje podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija radi suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog faktora rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja proglasila 31. maj Svjetskim danom nepušenja.

Taj dan je svake godine širom svijeta posvećen različitim preventivnim aktivnostima, uz upozorenja da pušenje povećava rizik za tridesetak bolesti, prvenstveno raka, od kojih je najučestaliji rak pluća, zatim bolesti srca i krvnih žila te hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u muškaraca uz pušenje vezano 20 do 25 posto smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila, 90 do 95 posto smrtnosti od raka bronha i pluća i 45 do 50 posto smrtnosti od ostalih malignih neoplazmi.

Za muškarce i žene procjenjuje se da je oko 15 posto smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila i 30 posto smrtnosti od malignih neoplazmi vezano uz pušenje.