Korona u Sarajevu
914

U bolnicama u Sarajevu 1.000 praznih kreveta, a planovi vlade za pandemiju - domovi i hale

N. V.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo danas je održana sjednica Vlade i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva na kojoj je odlučeno da se pripremi novi izolatorij za osobe oboljele od koronavirusa kojima je potrebna hospitalizacija.
Novi izolatorij trebalo bi da da bude u Željezničkom školskom centru u Buča Potoku, a kapacitet bi bio 300-400 kreveta za lakše pacijente.

Osam mjeseci nakon epidemije Kanton Sarajevo ima samo jedan izolatorij, onaj na Podhrastovima čiji kapacitet je 92 kreveta, a tamo trenutno ima 96 pacijenta.

Potreba za novim smještajnim kapacitetima za srednje i teško oboljele je evidentna već neko vrijeme. Porazno je to što odluke donosimo naprasno tek nakon što pacijenti s teškom kliničkom slikom moraju da sjede u hodnicima i čekaju da se oslobodi krevet dok u isto vrijeme na nivou kantona u bolnicama ima 1.000 praznih kreveta.

Pacijenti mogu u hale, ali ne na KCUS

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ima blizu 800 nepopunjenih kreveta, a u ostalim bolnicama na nivou kantona još otprilike 200, pa se postavlja legitimno pitanje zašto neuslovne hale osposobljavamo za pacijente ukoliko mogu biti u bolnicama gdje im je i mjesto. Zemlje u regionu takve hale formiraju u slučaju katastrofalnog scenarija i nemogućnosti da svi pacijenti budu u bolnicama.

Federalno ministarstvo zdravstva je u septembru donijelo naredbu o organizovanju ustanova u vrijeme epidemije, a neke od ključnih preporuka su da osobe sa blagim simptomima mogu biti izolovane kući, u zdravstvenim ustanovama i objektima za izolaciju, da srednje teški slučajevi moraju biti hospitalizovani u zdravstvenim ustanovama i u bolnicama, a da osobe sa teškom kliničkom slikom moraju u bolnicu.

"Pacijente koji su srednje teški slučajevi potrebno je pažljivo nadzirati s obzirom na mogući rizik od napredovanja do teške bolesti, posebno u drugoj sedmici od pojave simptoma", stoji u naredbi FMZ gdje se navodi da je svaka bolnica dužna uraditi procjenu potreba za COVID-19 kapacitetima te izraditi plan zadovoljenja tih potreba.

Za Kanton Sarajevo to znači da bi i KCUS koji ima najveći kapacitet morao bolje da se organizuju tako da se iskoriste prazna mjesta za teško oboljele od koronavirusa, a da ostali pacijenti ne budu ugroženi.

Danas je hitno donesena odluka o otvaranju 30 smještajnih kapaciteta u Općoj bolnici za srednje i teško oboljele pacijente, a ministar prostornog uređenja u KS Faruk Kapidžić je rekao da će u slučaju velikog broja oboljelih i oni sa srednje teškom slikom morati da idu u izolatorij u Đačkom domu u Buča potoku, uprkos drugačijoj naredbi Ministarstva zdravstva FBiH.

Željeznički školski centar (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željeznički školski centar (Foto: I. Š./Klix.ba)

Oni su još kazali da svaki bolnički odjel mora imati osiguran bolesnički prostor za izolaciju COVID-19 pozitivnih ili suspektivnih pacijenata koji se liječe na tom odjelu, pogotovo na odjelima hirurških disciplina, ginekologije, pedijatrije, psihijatrije.

Bezuspješni pokušaji formiranja izolatorija

U ovom periodu koliko traje epidemija nekoliko puta se odlučivalo o formiranju izolatorija no čim se epidemiološka situacija smiri rukovodeći u Sarajevu na to zaborave kao da virusa više nema.

Tako je od aprila do danas formirano i sklonjeno dva, odnosno tri izolatorija. Prvi je bio na Građevinskom fakultetu, zatim onaj u Studentskom domu Bjelave za koji je navodno sve bilo spremno, čak su određeni i timovi ljekara i na kraju sada imamo izolatorij u Željezničkom školskom centru koji će biti završen za sedam dana.

Priču o izolatoriju u krugu Opće bolnice smo imali još na proljeće, međutim tek sada se konačno kreće u realizaciju te ideje. Taj izolatorij zbog zakašnjele reakcije nadležnih u kantonu neće biti završen do kraja godine. Prema riječima infektologa Ednana Drljevića, Krizni štab i dalje odugovlači sa davanjem ingerencije Općoj bolnici za rukođenje zgradom u kojoj bi trebalo da bude smješten izolatorij.

On također navodi da je neprihvatljvio pacijente smještati u prostorije kao što su vrtići, domovi i slično ukoliko za njih ima mjesta u krugu bolnice gdje im najbrže može biti ukazana pomoć.

"Pacijenti treba da budu na infektivnim odjelima, Covid bolesnici nisu posao za Kliniku za plućne bolesti niti za Domove zdravlja. Sramota je stavljati ih po nekim halama, oni moraju biti u krugu bolnice", rekao je Drljević.

Uz sve probleme sa smještanjem oboljelih od koronavirusa, Kanton Sarajevo u najgorem epidemiološkom momentu nema ni ministra zdravstva koji bi odlučivao o stručnim pitanjima. U proteklom periodu su sa te funkcije otišla dva ministra - Rusmir Mesihović i v.d. Draško Aćimović pa odluke o zdravlju stanovnika u Sarajevu sada donosi Vlada KS na sjednicama koje traju i po nekoliko dana.