BiH
7

U Bojniku otvorena ambulanta porodične medicine

FENA
Na radost mještana naselja Bojnik, Ahatovići i Dobroševići, danas je u naselju Bojnik svečano otvorena ambulanta porodične medicine.

U objektu koji je izgrađen po evropskim standardima radit će jedan tim porodične medicine, a građanima koji pripadaju tom lokalitetu zdravstvene usluge će pružati i jedan stomatološki tim. Jednom sedmično bit će obezbijeđena i usluga laboratorijske dijagnostike.

Objekt su, u prisustvu velikog broja građana, otvorili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministar zdravstva KS Eldan Lokmić i direktorica JU Dom zdravlja KS Dženana Tanović.

"Ovo je najbolja ambulanta koju otvaramo na prostoru općine Novi Grad, koja će služiti za oko pet hiljada stanovnika MZ Dobroševići. Projekt čija je relizacija započeta još 2011. godine trebao je implementirati Kanton Sarajevo zajedno s Općinom Novi Grad. U 2011. godini Kanton Sarajevo je uložio 100.000 KM, međutim u 2012. godini nije nastavio sa finansiranjem tog projekta, tako da je Općina Novi Grad u prošloj godini izdvojila oko 60.000 KM za dio radova i na kraju smo odlučili da projekt dovršimo sami. Za drugu fazu radova Općina je izdvojila 170.000 KM. Ukupna vrijednost radova iznosi 309.000 KM. Od toga je Općina Novi Grad izdvojila 209.000 KM ", kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da je Ministarstvo zdravstva FBiH, obezbijedilo opremu za ambulantu.

Načelnik je zahvalio Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS, koja je uspjela kroz unutarnje preraspodjele uposlenih, obezbijediti osoblje koje će raditi u toj ustanovi.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dobroševići Ismet Žiga kazao je da je otvaranje ambulante važno za više od pet hiljada stanovnika koji su dosad koristili usluge ambulanti Rajlovac, Sokolje i Doma zdravlja Novi Grad na Otoci.

"Narod je presretan zbog otvaranja ambulante, jer je veliki broj starih i bolesnih osoba moralo koristiti i po tri, četiri prijevoza da bi došli do ambulante. Zahvaljujući Općini Novi Grad i Ministarstvu zdravstva, koji su na vrijeme uvidjeli problem nedostatka zdravstvenog objekta u ovoj mjesnoj zajednici, s radošću smo dočekali ovaj dan", rekao je Žiga.

"Direktorica Tanović je istakla zahvalnost načelniku Općine Novi Grad, vijećnicima Općinskog vijeća Novi Grad i Federalnom i kantonalnom ministarstvu zdravstva, koji su doprinijeli da se izgradi i otvori još jedan o značajan zdravstveni objekt na području općine Novi Grad Sarajevo, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad.