Potraga za nestalima
45

U blizini zgrade RTV Doma u Sarajevu najavljena nova ekshumacija

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području sarajevskog naselja Alipašin Most, u blizini zgrade RTV Doma, vršit će se ekshumacija nakon izvršene provjere terena kako bi se utvrdilo da li su u njemu zakopane žrtve sprske nacionalnosti koje se vode kao nestale od prethodnog rata.

Provjere su vršili pripadnici Federalne uprave civilne zaštite po nalogu Instituta za nestale osobe BiH a na osnovu izjava očevidaca da je na tom lokalitetu u proteklom ratu ukopan kombi ispod kojeg se nalaze tijela. Kako Klix.ba saznaje, utvrđeno je prisustvo metala, ali nije poznato da li je riječ kombiju ili neka druga vrsta metala. Signal slabijeg intenziteta je utvrđen detektorima za metal.

Prema navodima Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije, na ovom lokalitetu je u decembru 1994. godine iskopana velika rupa i u nju bačeni posmrtni ostaci ubijenih sarajevskih Srba koji su nestali sa Alipašinog polja, Čengić Vile, Nedžarića i ostalih bližih lokacija. Navodno je na njihova tijela stavljen kombi koji je potom zakopan.

"Institut za nestale osobe u BiH uputit će Tužilaštvu BiH zahtjev za ekshumaciju na terenu koji se provjeravao", rekla nam je Emza Fazlić, stručna saradnica za odnose sa javnošću u Kabinetu Kolegija direktora Instituta.

Lokalitet kod RTV Doma provjeravao se više puta, a vršila su se i iskopavanja. Prije šest godina pronađeni su skeletni ostaci ljudskog porijekla. Ekshumaciju je prekinula pronađena granata.