Vrijedno stanište omorike
464

U blizini Višegrada bukti požar koji je ugrozio najstarije drvo u Evropi

L. K.
Foto: Arbor Magna
Foto: Arbor Magna
Nadomak Višegrada bukti požar koji je zahvatio i Veliki Stolac, lokaciju na kojoj je smješteno jedno od najvrednijih staništa omorike, našeg jedinog endemskog drveta.

Informacija o požaru objavljena je na Facebook stranici društva za zaštitu prirodnog naslijeđa Arbor Magna prije nekoliko sati.

"Nakon što je gotovo potpuno izgorio Gostilj, pod vatrom je i Veliki Stolac - najvrednije stanište Pančićeve omorike, našeg jedinog endemskog drveta. Spasimo najstarije drvo Evrope!", napisano je.

Foto: Arbor Magna
Foto: Arbor Magna

"Ako požar zahvati Veliki Stolac, opstanak Pančićeve omorike je upitan. Lokalitet na kojem ona raste je rijetko naseljen te je i veoma mali broj dostupnih ljudi u šumarstvu i u lokalnoj vatrogasnoj jedinici. Imajući u vidu obim požara i nepristupačnost terena, potrebna je mnogo veća ljudska snaga", istakla je za Fenu Aleksandra Anja Dragomirović iz programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu.

U toku je gašenje požara, a više informacija o nastaloj šteti bit će poznato nakon što vatra bude stavljena pod kontrolu.