Grude
0

U blizini naselja pronađeno više uginulih ovaca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jučer su mještani u neposrednoj blizini naselja Bobanova Draga pronašli leševe nekoliko uginulih ovaca te više vreća s ostacima različitog organskog otpada koji potječe od ubijenih životinja.

S obzirom na to da je riječ o leševima ovaca, pretpostavlja se da su uginule životinje bile zaražene brucelozom, prijelaznom bolešću vrlo opasnom i za ljude.

Posebnu opasnost predstavlja činjenica da su neke uginule životinje bačene u kanal kojime ovih dana protiče dosta vode, pa se i na taj način zaraza može prenijeti na okolne livade koje se koriste za košenje i ispašu stoke. Različite životinje (psi, vukovi, ptice) također mogu raširiti zarazu jedući meso uginulih ovaca. Jasno je kako bi u slučaju da se ništa ne poduzme, put širenja zaraze bio širom otvoren.

Zbog ozbiljnosti situacije obaviještene su nadležne županijske službe koje će procijeniti razinu rizika od širenja zaraze, te dati pomoć i savjete o adekvatnom načinu uklanjanja opasnosti.

S obzirom na to da su životinjski leševi odbačeni u neposrednoj blizini prometnice Bobanova Draga - Blaževići, očigledno je kako je počiniteljima ovoga čina na ruku išla situacija kada je zbog poplave spomenuta prometnica već danima neprohodna te gotovo da i nema prolaznika.