Povodom 3. decembra
24

U BKC-u Sarajevo puštena u funkciju pristupna rampa za osobe sa poteškoćama u kretanju

E. Lj.
Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo puštena je u funkciju elektronska pristupna rampa za osobe sa poteškoćama u kretanju, koja će voditi iz Galerije u Veliku dvoranu BKC-a.

Ugovor o izgradnji rampe potpisan je u januaru 2019. godine između JU BKC KS i UNDP-a.

"Ovim je realiziran dio inicijative 'Novogodišnja iskrica' u okviru projekta 'Dijalog za budućnost' koji provode agencije Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH. Jedna od najvažnijih aktivnosti unutar projekta je uklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno izgradnja pristupne rampe za osobe sa poteškoćama u kretanju. Ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 47.700 KM,od čega su kroz projekat 'Dijalog za budućnost' obezbijeđena sredstva u iznosu od 39.750 KM", saopćeno je iz BKC-a Sarajevo.

Potreba i ideja za izgradnjom pristupne rampe u BKC-u postoji već dugi niz godina, a ovim projektom nastoji se osnažiti odnos prema aktivnom uključivanju u život lokalne zajednice osobama s poteškoćama u kretanju.

"Iako se često govori o ovoj problematici te o važnosti uklanjanja arhitektonskih barijera, nažalost, još uvijek je ostalo mnogo objekata koji su teško pristupačni osobama sa poteškoćama u kretanju. JU BKC KS i partner u realizaciji ovog projekta, agencija UNDP, ovom arhitektonskom intervencijom, praktičnim primjerom žele doprinijeti u rješavanju problema pristupačnosti objekatima od javnog značaja, te na taj način olakšati život osobama sa poteškoćama u kretanju. Također, prilikom adaptacije Atrija, koja je rađena tokom 2018. godine, na samom ulazu u zgradu BKC-a, uklonjeni su pojedini stepenici, a postavljena je betonska pristupna rampa. Ovom arhitektonskom intervencijom olakšan je pristup zgradi osobama sa poteškoćama u kretanju", saopćili su.

Iz JU BKC Sarajevo također najavljuju i održavanje završne manifestacije "Novogodišnja iskrica" na kojoj će 10. i 11. decembra biti podijeljeni novogodišnji paketići udruženjima koja okupljaju djecu sa poteškoćama u razvoju te održane muzičko-dramske radionice.