Nema razloga za paniku
1

U Bijeljini proglašena epidemija žutice

SRNA
Bijeljina
Bijeljina
Na bolničkom liječenju zadržano je šesnaest od dvadeset tri registrovana građanina zaražena hepatitisom "A" (žuticom), potvrđeno je Srni u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Bijeljina, na osnovu ovoga, prije nekoliko dana prijavila je epidemiju žutice Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Žutica je bolest prljavih ruku, koja se u Bijeljini pojavila prvi put nakon 20 godina. Oboljeli su, u najvećem broju, u dobu iznad 30 godina. Ljekaru su se javile osobe sa povišenom temperaturom, mučninom, smanjenim apetitom i uočljivim žutilom na koži.

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina, prvi slučajevi pojavili su se na jesen, a do danas su prijavljene ukupno dvadesettri osobe. Najviše ih je prijavljeno u decembru, njih jedanaestoro, a u ovoj godini četvoro.

Hepatitis "A" (žutica) je virusno oboljenje koje prvo napada jetru. Osim prljavih ruku, bolest se može prenijeti i zaraženom hranom i vodom. Period inkubacije je od 15 do 50 dana. Osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim postaju kliconoše tek nakon 15 dana.

Iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina poručuju da nema razloga za paniku, te da je epidemija pod kontrolom. Ipak, napominju, treba povesti računa o higijeni kao osnovnoj preventivnoj mjeri.