BiH
0

U Bijeljini olakšan pristup Instituciji ombudsmana

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ombudsmani za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur i Ljubinko Mitrović, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić otvorili su danas u Bijelini uredovne dane Institucije ombudsmana.

Na ovaj način olakšan je pristup građanima ovoj instituciji kao mehanizmu za zaštitu njihovih prava, istakao je ambasador Moore ukazujući na značaj direktnog kontakta građana i ombudsmana.

U vrijeme održavanja uredovnih dana, pravnici zaposleni u Instituciji ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine primat će žalbe fizičkih i pravnih osoba na povredu ljudskih prava počinjenu od bilo kojeg organa vlasti Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Jasminka Džumhur je ponovila da su građani lani najveći broj žalbi podnijeli zbog povrede građanskih i političkih prava, a nezadovoljstvo su izrazili na rad sudstva i uprave.

Rad Institucije ombudsmana po žalbi je besplatan i ne zahtijeva pomoć savjetnika ili advokata.

Žalba Instituciji ombudsmana ili njena intervencija neće proizvesti bilo kakve krivične, disciplinske ili druge sankcije za podnosioca žalbe, kao ni diskriminaciju ili bilo kakvu neugodnost za njega.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Uredovni dani su organizovani u prostorijama Centra za kulturu u Bijeljini dva puta mjesečno, i to svakog prvog i trećeg utorka u mjesecu, počevši od 7. juna s radnim vremenom od 11 do 16 sati.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je najavio nastavak dobre saradnje gradske administracije s OSCE-om i Institucijom ombudsmana, kako bi se unaprijedila zaštita prava građana.