BiH
0

U Bihaću svečano obilježen 27. maj, Dan Unsko-sanskog kantona

Piše: M. Ć.
Unsko-sanski kanton danas obilježava 21. godinu od konstituisanja, a tim povodom danas je održan niz aktivnosti kojima bi se obilježio ovaj svečani datum.

USK je formiran 27. maja 1995. godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK.

U sastav kantona, prema mirovnom planu Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, trebale su ući cjelokupne teritorije općina Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa i Bihać, te dijelovi općina Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most i Ključ.

Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava kantona. Za prvog predsjednika kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.

Od tog perioda do danas prošla je 21 godina, a stanje se nije poboljšalo u skladu sa očekivanim. Kako je kazao Izudin Saračević, aktuelni premijer USK, mnogo se govorilo, a malo radilo.

„Na budžetu USK trenutno se nalazi 109 potrošača. Na mjesečnom nivou 10,5 miliona KM moramo izdvojiti samo za plate. Ovaj kanton je dužan 260 miliona KM, a njegov projektirani budžet je 216 miliona KM. Iz jednog štrajka idemo u drugi. Stanje se mora mijenjati“, istakao je Saračević u svom govoru na večerašnjoj svečanoj sjednici Skupštine u Muzeju AVNOJ-a u Bihaću.

Večeras je naglašeno i da su Prvoj sjednici skupštine, održanoj 27. maja 1995. godine, prisustvovali i članovi visoke državne delegacije RBiH: Izet Muhamedagić, Mensur Šabulić i major Fadil Pekić. Na čelu te delegacije bio je ministar vanjskih poslova BiH dr. Irfan Ljubijankićem.

Samo dan kasnije, 28. maja, prilikom povratka u Zagreb iz Bihaća, u ranim jutarnjim satima, srpske snage iz tzv. Republike Srpske Krajine srušile su helikopter u blizini grada Slunja u Hrvatskoj, a tom prilikom živote su izgubili članovi državne delegacije.

Predstavnici zakonodavne i izvrše vlasti u USK posjetili su danas spomen obilježje poginulima koje se nalazi u Slunju, a tom prilikom je naglašeno kako su na tom mjestu život dali heroji koji su živjeli za ideju države Bosne i Hercegovine.

Za pogibiju visoke državne delegacije do sada niko nije odgovarao.