Najjači alergen
4

U Bihaću od 10. augusta akcija uklanjanja ambrozije

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijske poslove Grada Bihaća od 10. augusta planira intenzivnu inspekcijsku kontrolu provođenja akcije "Dani borbe protiv ambrozije“, čiji je cilj uklanjanje ambrozije kao jednog od najjačih poznatih alergena, radi otklanjanja štetnih utjecaja na zdravlje građana s alergijskim problemima.

Odlukom o komunalnom redu propisana je obaveza održavanja javnih zelenih površina, dvorišta, vrtova, voćnjaka i drugih sličnih površina, na način da su vlasnici, odnosno korisnici dužni redovno uklanjati alergogene biljke i druge korove, sve do njihovog potpunog uništenja.

Nadležna služba poziva pravne i fizičke osobe na području grada Bihaća da pristupe fizičkom uklanjanju ambrozije i drugih alergenih korova, kako ne bi došli u situaciju da se putem komunalnih inspektora vrše represivne mjere prema onima koji ne izvrše svoju obavezu, te upozoravaju da će ometanje izvođenja akcije biti sankcionirano.

Nositelji planiranih aktivnosti su timovi, koje čine komunalni inspektori i komunalni redari, a aktivnosti će se provoditi do 30. septembra, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.