BiH
0

U Bihaću obilježena godišnjica stradanja 39 civila

FENA
Bihać
Bihać
U bihaćkoj mjesnoj zajednici Orašac, na lokalitetu Duljci, danas je prigodnim sadržajima obilježeno stradanje 39 civila ove i mjesne zajednice Ripač prije 19 godina. Od tog broja u mjestu Duljci ubijena je 21 osoba, a ni danas se ne zna gdje se nalaze tijela tih stradalih civila.

Pored velikog broja članova porodica i mještana, na mjestu stradanja bili su danas i predstavnici kantonalnih i općinskih organa vlasti. Tog kobnog 23. septembra 1992. godine žene, djeca i starci ovih dviju mjesnih zajednica natjerani su na prisilni rad.

Iscrpljeni i izmoreni čekali su obećani ručak, međutim, njihove donedavne komšije došle su s maskama na licu i ubili ih vatrenim oružjem za svega nekoliko minuta, istaknuto je danas. Najmlađa žrtva ovog stravičnog zločina, djevojčica Aldina Vojić, imala je tek 13 godina kada je ubijena.

Prošle sedmice za ove zločine privedeni su osumnjičeni Jovica i Zoran Tadić, te Milorad i Zoran Berga, koji se nalaze u jednomjesečnom pritvoru. Njihovo hapšenje dokaz je da je pravda spora, ali da će svi oni koji su počinili zločine, odgovarati za učinjeno, poruka je s današnjeg skupa.