"Unski smaragdi“
0

U Bihaću obilježen 22. mart, Svjetski dan voda

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une "Unski smaragdi“, u suradnji s Pedagoškim zavodom USK-a i drugim ekološkim udruženjima, danas je u Bihaću organiziralo prigodan program povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. marta, i 11 godina postojanja Dječijeg ekološkog parlamenta.

Bila je ovo prilika i za prisjećanje na šestu godišnjicu smrti novinara, publiciste i idejnog tvorca "Unskih smaragda“, Boška Marjanovića, koji je imao veoma važnu ulogu u formiranju ekološke svijesti na ovim prostorima.

Marjanović je za života vaspitao generacije Bišćana, obraćajući im se od vrtića s porukom: "Rijeku Unu ne treba čuvati od ljudi, već učiti ljude da čuvaju Unu!“. Učesnici današnjeg programa, prigodnim riječima i pjesmom još jednom su se prisjetili ovog velikog čovjeka.

Potom je održan ekološki sat u organizaciji Dječijeg ekološkog parlamenta, pod motom "Zajedničke vode, zajedničke mogućnosti“, kao i promocija projekta pod nazivom "Eko policajci“, u organizaciji bihaćke Gimnazije, te općinskog priznanja "Japodski konjanik“, koje je povodom Dana općine Bihać dodijeljeno učeniku Muameru Deliću za posebne aktivnosti u zaštiti i očuvanju životne sredine.

Po završetku programa, svi prisutni uputili su se na novoizgrađeni pješački most na Gradskoj otoci, koji nosi ime "Unskih smaragda“, gdje su se na simboličan način bacanjem cvijeća u rijeku Unu, još jednom prisjetili Boška Marjanovića.