Poplave u Krajini
14

U Bihaću ugroženo više od 40 stambenih i poslovnih objekata

Piše: M. D.
Obilne padavine u protekla dva dana na području Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata i Vedro Polje.

Prema podacima metorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litra po m2, što ukupno od nedjelje, 12. maja, iznosi 137 litara po m2. Prema prikupljenim podacima Službe civilne zaštite Grada Bihaća zbog izlijevanja vode iz kanala i potoka ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a tokom jučerašnjeg dana vatrogasna jedinica imala je 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Zbog slabe propusnosti kanala oborinskih voda tokom jučerašnjeg dana vršena je intervencija građevinskim mašinama na području mjesne zajednice Kamenica, dok je u mjesne zajednice Luke, Pokoj i Gata dostavljen pijesak i vreće za zaštitu od visokih voda. Za te potrebe angažovane su građevinske mašine i prijevozna sredstva JKP Komrad, JP Vodovod i privatne građevinske firme.

Vodostaji rijeke Une i Klokota su i dalje u porastu, ali je u granicama koje još ne zahtijevaju početak obavještavanja. Tako je u Kulen Vakufu visina Une u 9 sati iznosila 138 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), u Martin Brodu 188 cm (početak obavještavanja 250 cm) i u centru grada 83 cm (početak obaviještavanja 100 cm). Evidentiran je i porast rijeke Klokot, čiji je vodostaj u 7 sati iznosio 422 cm.

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, korisnicima iz JP Vodovod Bihać preporučuju da iz preventivnih razloga do daljnjeg vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće.

Stanje na poplavljenim područjima u BiH pratite i danas na portalu Klix.ba. Javite nam kakva je situacija kod vas. Šaljite fotografije i videe na [email protected]