Statistika pokazuje
0

U BiH žene češće od muškaraca dobijaju otkaz

Piše: Amra Kovač
U Sjedinjenim Američkim Državama, prema pisanju američkog lista USA Today, od početka recesije muškarci su izgubili 74 posto od 6,4 miliona radnih mjesta. Samo u građevinarstvu i proizvodnji muškarci su izgubili više od tri miliona radnih mjesta. Žene bi, kako navodi ovaj list, uskoro mogle nadmašiti muškarace po brojnosti u radnoj snazi u SAD. Međutim, kada je u pitanju u pitanju BiH, statistički podaci pokazuju da muškarci češće dobijaju posao, a žene su te koje ga češće gube.

"Prema našim procjenama od 58.000 radnika koji su od početka godine na području BiH ostali bez posla, je 53 posto žena, a 47 posto muškaraca. Razlog zbog kojeg žene češće dobijaju otkaz vjerovatno leži u činjenici da žene manje mogu izbivati iz kuće odnosno raditi prekovremene sate od muškaraca s obzirom da su one te koje se brinu o djeci, porodici..., pa poslodavcima više odgovaraju muškarci. Također, ako žena ima supruga koji radi, tada će između žene i muškarca koji, također, ima porodicu, obično, prije žena dobiti otkaz nego muškarac“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje u septembru ove godine u evidencijama službi za zapošljavanje na području Federacije BiH bilo je ukupno 350.772 nezaposlenih osoba, a od toga 180.933 ili 51,58 posto žena.

„Prema podacima Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo u prvih deset mjeseci ove godine prijavilo se 12.015 osoba koje su došle iz radnog odnosa. Međutim, među prijavljenima u ovoj godini ima ljudi koji su prestali raditi i prije pet godina ali se tek sada prijavljuju tako da ovo nisu podaci samo o osobama koje su u ovoj godini ostale bez posla. Tačne podatke o tome koliko je žena, a koliko muškaraca prijavljeno tokom deset mjeseci ove godine nemamo, međutim, prema našim procjenama polovina od prijavljenih u ovoj godini su žene“, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Marijana Ibišević, stručni saradnik za informisanje u Službi za zapošljavanje KS.

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u prošloj godini zaposleno je 30.480 osoba. Od toga je posao dobilo 12.558 ili 41, 2 posto žena, a 17.922 ili 58,8 posto muškaraca.

"Poslodavci kada zapošljavaju žene prvo pitaju da li žena ima namjeru rađati ili ne, pa tek onda odlučuju da li će je uposliti ili ne. Također, kod otpuštanja poslodavac se mnogo češće odlučuje otpustiti žene jer one idu na trudnička bolovanja. Žene dobijaju i slabije plaćene poslove od muškaraca, a muškarci brže i napreduju. Ako imate u jednoj firmi muškarca i ženu koji su ekonomisti, prije će muškarac postati šef, nego žena", kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.