Vlast i pandemija
40

U BiH zaboravili na pravilo 3G: Protežiranje vakcinisanih ostalo na najavi

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Epidemiološka mjera 3G, koja se primjenjuje u većini evropskih zemalja, a zasniva se na protežiranju vakcinisanih, kao i onih koji su prebolovali koronavirus ili se testirali, kod nas nije zaživjela.

Krajem augusta pisali smo o tome kako zdravstvene vlasti u Federaciji BiH na stolu imaju bh. verziju 3G pravila, imenovanu kao - VPT. VPT je akronim za "Vakcinisan/a", "Prebolovao/la" i "Testiran/na".

Ovo pravilo u praksi znači da osoba mora imati dokaz o vakcinaciji ili o tome da je prebolovala Covid-19 ili negativan test, a praktikuje se za putovanja te ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.

Pravilo 3G, koje je zamišljeno kao borba protiv širenja pandemije, ali i način pozitivne diskriminacije vakcinisanih, kod nas je još uvijek u bezdanu između slabijeg odziva za vakcinaciju i straha vlasti od reakcije građana.

Insistiranje na vakcinaciji kao uslovu društvenog života vjerovatno je bio prevelik zalogaj za političare koji vakcine nisu nabavili na vrijeme, niti su proveli potrebne kampanje motiviranja građanstva na imunizaciju. U većini države zakazao je i sistem evidentiranja vakcinisanih i izdavanja QR kodova, neophodnih za sprovođenje 3G mjera.

U međuvremenu je fokus javnosti sve dalje od epidemioloških mjera, a dojam je da se i četvrti val širenja pandemije, kojeg se zdravstveni sistem pribojavao, amortizirao bez većih stresova.

Daljnji razvoj pandemije vjerovatno će dati svoj sud o još jednom potencijalnom propustu vlasti.