Sastanak parlamentaraca
0

"U BiH vlada stanje popriličnog beznađa"

FENA
Rukovodstva triju parlamenata u BiH dogovorila su danas na Jahorini da se iniciraju rasprave u Parlamentarnoj skupštini BiH o evropskim integracijama i o mogućnostima ustavnih promjena na kojima bi učestvovali i predstavnici entitetskih i Parlamenta BiH.

Najviši predstavnici parlamenata BiH, Federacije BiH i RS-a postigli su i dogovor da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bude domaćin zajedničkog sastanka predsjednika radnih tijela triju parlamenata kako bi se omogućila komunikacija o velikom broju zajedničkih pitanja.

Ocjena je i da je trenutno u BiH nepovoljna politička i ekonomska situacija i da postoji potreba da institucije i političari na svim nivoima vlasti više razgovaraju i kreiraju pozitivniju atmosferu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić potvrdio je da su parlamenti, svjesni situacije u kojoj se nalazi BiH i odgovornosti koju imaju, danas pokušali da pokrenu određene akcije koje moraju biti sinhronizovane kako bi se postigli rezultati.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić istakao je da parlamenti, Vijeće ministara BiH i entitetske vlade treba da pripreme zajednički odgovor na globalnu krizu koja se osjeća u BiH i da sačine set mjera koji bi bio odgovor na sve što se događa.

On je kazao da je izražena zajednička zabrinutost za aktuelno "stanje popriličnog beznađa u zemlji”, te tešku ekonomsku i političku krizu, a od odgovornosti sem najviših zvaničnika nije amnestirana ni međunarodna zajednica.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojčić rekao da parlamentraci pozivaju Vijeće ministara BiH i entitetske vlade da što prije razgovaraju na najvišem nivou i kordiniraju mjere koje se odnose na ekonomsku krizu, kao i da što prije upute parlamentima akcione planove evropskih integracija, jer je konstatirano da nema dovoljno informacija o tome šta je sve potrebno uraditi na evropskom putu.

Radojičić je potvrdio da su učesnici sastanka razgovarali i o ustavnim promjenama i da su pozdravili raspravu u Parlamentu BiH o amandmanu na Ustav BiH koji se tiče Distrikta Brčko, kao i da su pozdravili nastavak svih razgovora o ustavnim pitanjima na svim nivoima.

Naredni sastanak parlamentaraca iz BiH bit će održan prije ljetnih pauza.

Sastanku na Jahorini prisustvovali su i članovi Kolegija Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković i Niko Lozančić, potpredsjednici Narodne skupštine RS-a Nada Tešanović i Šefket Hafizović i potpredsjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Marinko Ćavara i Vesna Saradžić.