BiH
0

U BiH više od 900 benzinskih pumpi

FENA
Cijene naftnih derivata u BiH trenutno se kreću oko 1,90 KM i snabdjevenost tržišta je dobra zahvaljujući više od 900 benzinskih pumpi, koliko ih ima u BiH.

Kako je rečeno u utorak na sjednici Grupacije prerađivača, uvoznika i distributera nafte, naftnih derivata i plina pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH takvu rasprostranjenost bezinskih pumpi nema niti jedna zemlja u okruženju, ali je ta pojava ocijenjena pozitivnom iz razloga što BiH nema nikakvih vlastitih naftnih rezervi.

Kao razlog poskupljenja i sadašnjih cijena naftnih derivata na bh. tržištu osim poremećaja na svjetskom tržištu, naveden je i remont rafinerija u Rijeci i Sisku u susjednoj Hrvatskoj.

Domaći distributeri, kako je kazao potpredsjednik Grupacije Vukašin Vojinović, upozoravaju na nepostojanje državne strategije i politike u naftnoj privredi, što potvrđuje i neodziv sastanku predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, iako su budžetski prihodi od naftne privrede izuzetno veliki.

Član Grupacije Dušan Bogdanović smatra kako je na državnom nivou nužno formirati odgovarajuće tijelo - agenciju koje bi bilo nosilac aktivnosti u izradi zakonske regulative, ali i istraživačkih projekata u BiH.

Po Bogdanovićem riječima sporost u procesu privatizacije u toj grani privrede je nanijela ogromne štete naftnoj industriji u cjelini tako da je taj proces nužno ponovno aktualizirati budući da se radi o strateškom interesu BiH.

Na sastanku je raspravljano i o problemima u vezi s primjenom pravilnika o načinu evidentiranja i kontroli prometa naftnih derivata.