UNHCR
0

U BiH više od 130.000 raseljenih, 7.000 u kolektivnom smještaju

FENA
Više od dvanaest godina nakon rata, danas na području BiH ima više od 130.000 službeno priznatih raseljenih osoba, a približno 7.000 njih živi u kolektivnom smještaju, saopćeno je iz UNHCR-a u BiH povodom obilježavanja "Svjetskog dana izbjeglica".

Raseljene osobe predstavljaju najugroženije stanovništvo koje je u potrebi za trajnim rješenjem, navodi UNHCR i isite kako su glavne prepreke održivom povratku povezane sa lošom ekonomskom situacijom i nedovoljnim pomirenjem etničkih grupa, a to se nabolje može primijetiti u visokoj stopi nezaposlenosti među manjinskim povratnicima.

Prihvatanje izbjeglica sa Kosova u BiH je bilo pozitivna mjera, ali je neophodno uraditi još više kako bi se izbjeglice sa priznatim statusom uspješno integrisale u bh. društvo.

Također, navodi UNHCR, potrebno je raditi na rješavanju statusa preko 7.000 izbjeglica iz Hrvatske kako bi se osiguralo iznalaženja trajnog rješenja za nedaće ove ugrožene skupine.

Na polju azila, UNHCR nastavlja da se zalaže za primjenu u potpunosti transparentnog i pravičnog sistema za razmatranje azila, što će, između ostalog, doprinijeti rješavanju statusa lica sa Kosova kojima je ranije bio odobren privremeni prihvat.

UNHCR će u dogovoru sa Ministarstvom sigurnosti i dalje raditi na identifikaciji lica kojima je neophodna međunarodna zaštita, te na razmatranju mogućnosti za njihovo preseljenje u treće zemlje.

To su izazovi koji stoje pred nama i koji predstavljaju fokus UNHCR-ovih tekućih aktivnosti u BiH, saopćeno je, uz napomenu da uz podršku relevantnih organa izvjestan broj izazova može biti uspješno zadovoljen.

Međutim, odgovornost za pružanje zaštite je univerzalnog karaktera. Da bismo osigurali osnovna prava i zaštitu za sve ugrožene raseljene ljude u BiH, neophodna je podrška svih sektora bh. javnosti, saopćeno je iz UNHCR-a u BiH.